Έρχεται πολικό ψύχος. Ποιες περιοχές θα χτυπήσει!

Από την καλοκαιρία στην… βαρυχειμωνιά μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα. Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες με την κακοκαιρία που επηρεάζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, να χτυπάει και την πόρτα της χώρας μας,

Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας.

Αυξημένες αναμένεται να είναι επίσης οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μοντέλου πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από την Τρίτη 12/1 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open TV, Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στο Facebook, εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδεύσει αυτή την μεταβολή του καιρού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ

Ραγδαία μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες με την βαρυχειμωνιά που επηρεάζει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να χτυπάει και την πόρτα της χώρας μας. Όπως είχαμε ενημερώσει εδώ και πολλές ημέρες ήταν θέμα χρόνου οι πολικές αέριες μάζες να φτάσουν και στη χώρα μας όπου είχαμε οριοθετήσει αυτή την αλλαγή στο διάστημα 14 με 17 Ιανουαρίου και το οποίο πλέον “κλειδώνει” και από τα τελευταία τρεξίματα των περισσότερων μετεωρολογικών μοντέλων.

Αιτία γι αυτή την ραγδαία αλλαγή που περιμένουμε στον καιρό από Τρίτη με Τετάρτη της νέας εβδομάδας και μετά είναι η σύγκρουση αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή διαφορετική υγρασία και θερμοκρασία. Όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη, πολικές αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη αναμένεται να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν φτάσει στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας από τις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Πηγή: TheTock