Έφυγε σε ηλικία 95 ετών η Δάφνη Σκούρα!

Μια σπουδαία μορφή του θεάτρου και κινηματογράφου, η Δάφνη Σκούρα έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών. Η Δάφνη Σκούρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου 1925. Σπούδασε υποκριτική στη Σχολή της Μαρίκα Κοτοπούλη και ακολούθως στο Εθνικό θέατρο. Παρά την αντίδραση της μητέρας της, γράφτηκε στη θεατρική σχολή της Κοτοπούλη σε ηλικία δεκατριών ετών και μετά από ένα χρόνο πήρε μέρος σε παραστάσεις του θιάσου της (“Βουβές Αγάπες” του Σπύρου Μελά, “Φουσκοθαλασσιές” του Δημήτρη Μπόγρη, “Φυντανάκι” του Παντελή Χορν, “Ποπολάρος” του Γρηγόρη Ξενόπουλου και σε μουσικές κωμωδίες.
Μετά την απελευθέρωση, προσελήφθη στο “Εθνικό θέατρο” και σε καλούς ιδιωτικούς θιάσους, όπως του Β. Αργυρόπουλου, της Κατερίνας, του Κώστα Μουσούρη, του Νίκου Χατζίσκου, του Βασίλη Διαμαντόπουλου, του Μίμη Φωτόπουλου, του Χρήστου Ευθυμίου και στην Πειραϊκή Σκηνή του Δημήτρη Ροντήρη.
Η σημαντικότερη συνεργασία της ήταν με τον Μάνο Κατράκη, αρχίζοντας το 1954 με το περίφημο αντιρατσιστικό έργο “Βαθειές είναι οι ρίζες” και στη συνέχεια ως πρωταγωνίστρια του “Λαϊκού Θεάτρου”.

Συγκρότησε θιάσους συνεργαζόμενη με τον Τ. Καρούσο, τον Λυκούργο Καλλέργη και τον Ηλία Σταματίου, αλλά και αποκλειστικά δικούς της, με τους οποίους έδωσε παραστάσεις στην Αθήνα, σε όλες τις ελληνικές επαρχιακές πόλεις και στην Κύπρο.

Επιχείρησε πρώτη την αποκέντρωση των θεάτρων της πρωτεύουσας, μαζί με τον Λυκούργο Καλλέργη, ιδρύοντας το 1954 το “Θέατρο Ραντάρ” στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το 1965, μόνη της, το “Μετάλλειο” στο Παγκράτι.
Πρωταγωνίστησε σε δεκαπέντε κινηματογραφικές ταινίες και είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο ραδιόφωνο (ποιητικές βραδιές και ραδιοφωνικό θέατρο).

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αναγκάστηκε να διακόψει την καλλιτεχνική της δραστηριότητα εξαιτίας σοβαρής βλάβης των φωνητικών της χορδών.
Συνεργάσθηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της θεατρικής σκηνής, όπως τους Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκηκ.α. Υπήρξε παντρεμένη με τον αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης και πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Ευάγγελο Μαχαίρα για 57 ολόκληρα χρόνια. Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν μέλος της «Νεολαίας Λαμπράκη”. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα. Τα τελευταία χρόνια η σπουδαία ηθοποιός έπασχε από άνοια, ενώ στο πλευρό της ήταν συνεχώς η πολυαγαπημένη της κόρη. Όλα τα χρόνια μαζί με τον σύζυγό της, ζούσαν στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Την είδηση θανάτου της έκανε γνωστή ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας. Η κηδεία της θα γίνει στο Μάτι Αττικής την 03.12.2020