Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι εν ζωή, Έλληνες θρύλοι!

Υπήρξαν αναμφισβήτητα  μερικοί από τους κολοσσούς στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Και κανείς δεν πιστεύει ότι έχουν ξεπεράσει αρκετά τα 90 χρόνια της ζωής τους! Και όμως, είναι αγέρωχοι και τους θαυμάζουμε ακόμα γιατί είναι κοντά μας. Και μάλιστα, υπάρχουν και αρκετοί που είναι εν δράσει!

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ:


Ας ξεκινήσουμε με την μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα ηθοποιό. Πρόκειται για την μεγάλη μας τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου που το όνομά της έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στο θέατρο. Κινηματογράφο δεν έκανε. Ωστόσο σε όσα θεατρικά έπαιξε, έμειναν στην ιστορία για το υποκριτικό της ταλέντο. Πριν μερικά χρόνια εξέδωσε την βιογραφία της, η οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακή παράλληλα με την αντιστασιακή της δράση. Σήμερα είναι 101 ετών, ωστόσο αποφεύγει εδώ και πολλά χρόνια κάθε είδους δημοσιότητας.

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΡΕΚΑ:


Η Στέλλα Γκρέκα υπήρξε μια από τις μεγάλες δόξες της δεκαετίας του ΄40 και ΄50 στο ελαφρό τραγούδι. Ήταν η θρυλική πρωταγωνίστρια στην ταινία “Μαρίνα” όπου στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 έκανε μεγάλη εντύπωση στο ελληνικό κοινό. Μετά από μερικές δεκάδες ηχογραφήσεις και έναν ατυχή γάμο, αποφάσισε να φύγει για την Αμερική. Η ομορφιά της είναι κάτι το εκπληκτικό ακόμα και σήμερα που έχει συμπληρώσει τα 98 χρόνια της!

ΡΟΖΙΤΑ ΣΩΚΟΥ

Η Ροζίτα Σώκου έμεινε θρύλος ως κριτικός κινηματογράφου γιατί γνώρισε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Από την Ρίτα Χέιγουορθ και τον Μάρλο Μπράντο μέχρι την Σοφία Λόρεν και την Μπριζίτ Μπαρντώ. Στην Ελλάδα, δεν τον συζητάμε: τους γνώρισε όλους. Στα 98 χρόνια της σήμερα, αν και σε αναπηρικό καρότσι, είναι ακόμα ενεργή και καταγράφει τις ειδήσεις με τον δικό της τρόπο!

ΖΑΧΟΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΟΥ

Και ο Ζάχος Χατζηφωτίου θεωρείται ένας από τους τελευταίους θρύλους της δημοσιογραφίας και μπον βιβέρ. Πρώτος σύζυγος της Τζένης Καρέζη, ο 98χρονος σήμερα δημοσιογράφος οδηγεί κανονικά και η διάυγεια του είναι κάτι το μοναδικό!

ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ

Ο Νίκος Βανδώρος υπήρξε κεφάλαιο στο θέατρο. Πατέρας του η ηθοποιού Θεόφιλου μεσουράνησε μέχρι και την δεκαετία του ΄90, οπότε και αποσύρθηκε. Συνεργάστηκε επίσης με τους θιάσους του Δημήτρη Μυράτ, του Δημήτρη Φωτόπουλου, της Έλλης Λαμπέτη, της Σμαρούλας Γιούλη, του Διονύση Παγουλάτου, της Α. Μαντζουράνη, του Κωστή Λειβαδέα, του Λάμπρου Κωνσταντάρα, με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, κ.ά. Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 27 ταινίες, όπως η «Τζένη Τζένη» (1965). Σήμερα είναι 96 ετών.

ΝΑΣΟΣ ΠΑΤΕΤΣΟΣ

Ο Νάσος Πατέτσος για πολλούς νέους, δεν είναι γνωστός, μιας και έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο τις δεκαετίας ΄50-΄60 υπήρξε μια από τις μεγάλες φίρμες του ελαφρού τραγουδιού με πολλές και σημαντικές επιτυχίες. Ήταν το πρότυπο του Γιάννη Πάριου. Σήμερα έχει συμπληρώσει τα 96 χρόνια του, ωστόσο είναι ακμαιότατος.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για τον παγκόσμιο Έλληνα που οι μουσικές του μας κάνουν περήφανο σε κάθε γωνιά της γης. Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνει τα 95 χρόνια ζωής.

ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ

Ο Μίμης Πλέσσας δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ο άνθρωπός που με την μουσική του μας έκανε να λατρέψουμε τόσο τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όσο και μερικές από τις ωραιότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου. Φέτος συμπληρώνει τα 95 χρόνια ζωής και είναι ακόμα ενεργός στο επάγγελμα, γράφοντας μουσική και παίζοντας πιάνο!