Ντοκουμέντο: αδημοσίευτες οικογενειακές φωτογραφίες του Βασίλη Αυλωνίτη με τον γιο του…

Αίσθηση προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του γιου του Βασίλη Αυλωνίτη, Γιάννη, ο οποίος κηδεύτηκε το Σάββατο το μεσημέρι από το νεκροταφείο της Αργυρούπολης. Ο 78χρονος μοναχογιος του μεγάλου μας ηθοποιού έφυγε μετά από πολλαπλά θέματα υγεία που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν γνώριζε από το φανατικό κοινό που έχει αποκτήσει εδώ και δεκαετίες ο Βασίλης Αυλωνίτης, την υπάρξη του μοναχογιού του, αφού ποτέ δεν δέχτηκε να δώσει συνέντευξη.
Σήμερα το RespectNews φέρνει στο φως της δημοσιότητας, φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Αυλωνίτη.

 

Ο Βασίλης Αυλωνίτης με τον γιο του Γιάννη και τη νύφη του, σε έξοδο
Ο Βασίλης Αυλωνίτης μαζί με τον γιο του Γιάννη, στο γήπεδο

Ο Βασίλης Αυλωνίτης γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1904 και μεγάλωσε στο θησείο. Ήταν το δεύτερο αγόρι (μετά τον Αντώνη) του Αλέξανδρου και της Κωνσταντίνας (Ντίνας). Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και έτσι πριν ακόμα τελειώσει το δημοτικό, αναγκάστηκε να δουλέψει σε διάφορες δουλειές, για να βοηθήσει την μητέρα του οικονομικά. Περιστασιακά δούλεψε και στο θέατρο «‘Εντεν», σαν βοηθός σκηνογράφου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1924 στην οπερέτα του Ν. Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς» ύστερα από προτροπή του θεατρικού επιχειρηματία Θόδωρου Σκούρα. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε επίσημα ως ηθοποιός στον θίασο της Ελένης Ζαφειρίου στην παράσταση «Ερωτικές γκάφες». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους σε οπερέτες και κωμωδίες, μέχρι το 1928, οπότε και στράφηκε προς την επιθεώρηση επικεφαλής δικού του θιάσου που τον είχε ονομάσει «Κρίνονα». Συνολικά πρωταγωνίστησε ή εμφανίστηκε σε μικρότερους ρόλους σε 75 ταινίες. Χαρακτηριστικά του ταλέντου του ήταν οι αυτοσχεδιασμοί και οι γκριμάτσες του (ή μούτα του όπως λένε στο θέατρο).

Ο Γιάννης Αυλωνίτης παίζει στην ταινία “Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κόντός”

 

Ο Γιάννης Αυλωνίτης με την σύζυγό του

Ο Βασίλης Αυλωνίτης υπέφερε από χρόνια βρογχίτιδα, η οποία εξελίχθηκε σε βρογχοπνευμονία και στις 10 Μαρτίου του 1970 άφησε την τελευταία του πνοή στα 66 του χρόνια, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της ταινίας “Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης”. Κηδεύτηκε στο Β’ Νεκροταφείο των Πατησίων και σήμερα τα οστά του βρίσκονται σε οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου.