Αν και τα δύο του παιδιά δεν καταπιάστηκαν ποτέ με την υποκριτική τέχνη, εν τούτοις η λατρεία που έχουν στον πατέρα της ο Γιάννης και η Ελένη Αυλωνίτη, είναι κάτι μοναδικό. Ωστόσο, αποφεύγουν κάθε είδους δημοσιότητας όπως ο διάβολος το λιβάνι!
Ας δούμε όμως αρχικά τη ζωή του μεγάλου μας ηθοποιού και πως κατάφερε να αποκτήσει τα δυό υπέροχα παιδιά του!
Ο Βασίλης Αυλωνίτης, γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1904 και μεγάλωσε στο Θησείο. Ήταν το δεύτερο αγόρι (μετά τον Αντώνη) του Αλέξανδρου και της Κωνσταντίνας (Ντίνας). Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένεια και έτσι πριν ακόμα τελειώσει το δημοτικό, αναγκάστηκε να δουλέψει σε διάφορες δουλειές, για να βοηθήσει την μητέρα του οικονομικά. Περιστασιακά δούλεψε και στο θέατρο «‘Εντεν», σαν βοηθός σκηνογράφου, όπου και πρωτοεμφανίστηκε το 1924 στην οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου «Το κορίτσι της γειτονιάς» ύστερα από προτροπή του θεατρικού επιχειρηματία Θόδωρου Σκούρα. Ωστόσο το ντεμπούτο του το έκανε στον ιστορικό κινηματογράφο “Θησείο” εκεί όπου έμενε: χρήματα δεν υπήρχαν για να βγάλει εισιτήριο για να δει την παράσταση που έπαιζε ο κινηματογράφος. Καθώς λοιπόν ήταν ανεβασμένος πάνω στο ψηλό πρεβάζι μαζί με άλλα παιδιά για να δουν λαθραία την παράσταση, έπεσε πάνω στη σκηνή και εκεί προσποιήθηκε στον κόσμο ότι παίζει. Ο κόσμος άρχισε να γελάει με αποτέλεσμα να πάρει το βάπτισμα του πυρός.
Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε επίσημα ως ηθοποιός στον θίασο της Ελένης Ζαφειρίου στην παράσταση «Ερωτικές γκάφες». Ενστικτώδης, πηγαίος και πληθωρικός, ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν από τους ηθοποιούς που στήριξαν την επιθεώρηση και τον κινηματογράφο. Εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού κινηματογράφου στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, πληθωρικός στις αντιδράσεις του, φιγούρα στέρεη και χαρακτηριστική, ομόρφυνε με την παρουσία του ταινίες όπως το Εισπρακτοράκι, Μια ζωή την έχουμε, Το αμαξάκι, Λατέρνα φτώχια και φιλότιμο, Οι γαμπροί της Ευτυχίας κ.ά.

Ο Αυλωνίτης νυμφεύθηκε μία Ελληνίδα, την Πόπη, την οποία εγκατέλειψε όταν ερωτεύθηκε παράφορα μία θαυμάστριά του. Με αυτή, ταξίδεψε στη Γαλλία, όπου γνώρισε μία Γαλλίδα με το όνομα Γιογιό. Νυμφεύθηκε τη Γιογιό, και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ελένη. Ένα μεγάλο πάθος του ήταν τα στοιχήματα στον ιππόδρομο, κάτι που τον έφερνε συχνά σε τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση, ώστε να αναγκάζεται να παίζει σε δευτερεύοντες ρόλους. Ο Βασίλης Αυλωνίτης υπέφερε από χρόνια βρογχίτιδα, η οποία εξελίχθηκε σε βρογχοπνευμονία και στις 10 Μαρτίου του 1970 άφησε την τελευταία του πνοή στα 66 του χρόνια, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της ταινίας “Η αριστοκράτισσα και ο Αλήτης”. Κηδεύτηκε στο Β’ Νεκροταφείο των Πατησίων και σήμερα τα οστά του βρίσκονται σε οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου. Ωστόσο πριν μερικά χρόνια είχε δημιουργηθεί μείζον θέμα με τα οστά του καθώς βρίσκονταν σε ένα παλιό ξύλινο κουτί μέσα στον τάφο του. Ο δήμος αποφάσισε να κάνει εκταφή χωρίς να γνωρίζουν που ανήκει ο τάφος αυτός. Έτσι η μόνη απόδειξη ότι ανήκουν σε αυτόν ήταν μια μικρή επιγραφή που έγραφε το όνομά του. Μετά την δημοσιοποίηση του θέματος οι αρχές αναγκάστηκαν να αποσύρουν άρον άρον την αποτέφρωση και έτσι σώθηκαν τα οστά του μεγάλου μας ηθοποιού!
Τα παιδιά του Βασίλη Αυλωνίτη!
Τα δύο παιδιά του Βασίλη Αυλωνίτη ο Γιάννης και η Ελένη, δυστυχώς δεν απέκτησαν σχεδόν κανένα περιουσιακό στοιχείο από τον πατέρα τους, ο οποίος λόγω του πάθους του που είχε με τον ιππόδρομο πέθανε πάμπτωχος. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με την οικογένειά του το πέρασε στο σπίτι τους στην Ριζούπολη. Ακόμα και σήμερα τα δύο παιδιά του θυμούνται τον πατέρα τους να κατηφορίζει από το στενό δρομάκι της περιοχής και να είναι πάντα χαμογελαστός και να τραγουδάει. Σήμερα η Ελένη Αυλωνίτη εργάζεται σε μεγάλο παιδικό σταθμό και ο γιος του Γιάννης είναι συνταξιούχος!
