Σπάνια ντοκουμέντα: 42 χρόνια χωρίς την Γεωργία Βασιλειάδου!

 

 

Η Γεωργία Βασιλειάδου έφυγε σαν σήμερα στις 12 Φεβρουαρίου 1980, βυθίζοντας στην θλίψη όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της εποχής εκείνης, παρόλο που ελάχιστοι είχαν πάει στο τελευταίο ταξίδι για να την αποχαιρετήσουν.
Η Γεωργία Βασιλειάδου, αναμφισβήτητα, θεωρείται η βασίλισσα του γέλιου στο θέατρο και τον κινηματογράφο, παρόλο που έπαιξε συγκλονιστικά και δραματικούς ρόλους στην τεράστια καριέρα που είχε κάνει.
Οι ταινίες της σήμερα, κάνουν ρεκόρ τηλεθέασης αν και η ίδια, ποτέ δνε θεώρησε τον εαυτό της κάτι ιδιαίτερο. Παραταυτα, ήταν μια πολύ μεγάλη κωμική ηθοποιός που ακόμα και τα μικρά παιδιά από γενιά σε γενιά την λατρεύουν.

Αφιέρωμα του Νίκου Νικόλιζα, στην εκπομπή “Έχει Γούστο” και την Μπήλιω Τσουκαλα για την ΕΡΤ το 2009!

Η ζωή της…

Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην περιοχή της Κυψέλης το 1897 σε μια οικογένεια με δέκα παιδιά. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά η ίδια το άλλαξε σε Βασιλειάδου όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική. Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της κατόπιν πτώσης από άλογο, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού.

Την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση έκανε το 1922 σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στο έργο Ερνάνη του Βέρντι, μάλλον συμπτωματικά οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή το 1923 και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες όπερες. Είχε πραγματικά μια υπέροχη φωνή.  Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από έναν γάμο της που υπήρξε όμως ατυχής. Στη συνέχεια γνώρισε τη Σοφία Βέμπο η οποία και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε και της έδωσε την ευκαιρία να κάνει μεγάλη καριέρα ήταν ο  Σακελλάριος έτσι στα σαράντα δύο της χρόνια η Γεωργία Βασιλειάδου κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα και με το έμφυτο ταλέντο της κατακτάει αμέσως το κοινό. Ο Αλέκος Σακελλάριος της προσέφερε ένα ρόλο το 1939 στα “Κορίτσια της παντρειάς”, που έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας – αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού, της “ομορφότερης άσχημης” του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε. Στην εταιρεία της Φίνος Φίλμ έγιναν οι μεγάλες της επιτυχίες όπως: Η ωραία των ΑθηνώνΗ θεία απ’ το ΣικάγοΟ Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός και πολλές άλλες. Έλαβε επίσης μέρος στην τηλεοπτική σειρά “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, έμενε Μαρούσι και είχε μια κόρη, τη Φωτεινή Αποστολίδου. Τον τελευταίο καιρό, υπέφερε από βρογχικό άσθμα. Η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό. Πέθανε στις 12 Φεβρουαρίου του 1980, κηδεύτηκε δύο μέρες μετά, ένα βροχερό πρωί με πολύ κρύο. Ωστόσο παραμένει ακόμα αξιαγάπητη χάρη στις ταινίες της. Κηδεύτηκε παρουσία λίγου κόσμου, στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών.