Πόλεμος για τις δηλώσεις Μπέζου για τον Τσιτσάνη. Τι λένε οι πιο πιστοί του φίλοι Λιάνης, Λαμπράκη και Γεράνη

Μια δήλωση του Γιάννη Μπέζου για τον μεγάλο λαϊκό δημιουργό Βασίλη Τσιτσάνη, άναψε φωτιές. Ο Γιάννης Μπέζος μίλησε στο περιοδικό Esquire και αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον σπουδαίο Βασίλη Τσιτσάνη. «Ζηλέψατε» κάποια από τις δουλειές που είδατε φέτος;» ρωτήθηκε ο Γιάννης Μπέζος και απάντησε: «Μέχρι στιγμής όχι αλλά γενικά δεν ζηλεύω, θαυμάζω. Τον θαυμασμό πρέπει να τον επαναφέρουμε. Εμπεριέχει την απορία του «πως γίνεται αυτό;» Υπάρχει μια γενική τάση από τον κόσμο να μη θαυμάζει εύκολα, θέλει να σε φέρει προς τα κάτω, στα μέτρα του. Όπως ξέρετε, εγώ αρνούμαι κατηγορηματικά. Θέλω να παραμείνω στα δικά μου κι όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει.

Να σας το εξηγήσω πως το εννοώ: Λένε καμία φορά γιατί δεν υπάρχουν οι μεγάλοι τραγουδιστές του παρελθόντος; Μα γιατί δεν τους θαυμάζουμε πλέον τους τραγουδιστές. Νομίζουμε ότι μπορούμε να γίνουμε σαν κι αυτούς». Και στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στον Βασίλη Τσιτσάνη. «Λαϊκός ήρωας ήταν ο Τσιτσάνης. Αλλά, επειδή τον έχω γνωρίσει, σας βεβαιώ ότι ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Δεν τον πλησίαζες, ήταν λαϊκός όμως. Που σημαίνει τι; Ότι κατέθετε την αλήθεια του κι άφησε πίσω έργο που εμείς εκ των υστέρων επαναφέρουμε. Όποτε πονάμε, κλαίμε, χαιρόμαστε, θυμόμαστε αυτούς, όχι τους σημερινούς. Αυτούς τους «για την ευχαρίστηση» τους γκρεμίζουμε με την πρώτη ευκαιρία».
Σήμερα στην εφημερίδα Espresso τόσο ο βιογράφος του και παλιός δημοσιογράφος Γιώργος Λάνης, αποδομεί τα όσα είπε ο Γιάννης Μπέζος όσο και οι δύο γυναίκες που συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια μαζί του όπως η Χαρούλα Λαμπράκη και η Ελένη Γεράνη.
Ωστόσο, η λέξη σνόμπ, ήταν και αυτή που πυροδότησε και τις αντιδράσεις για όσα ανέφερε ο ηθοποιός για τον μεγάλο δημιουργό.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λιάνης, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλία για τον Βασίλη Τσιτσάνη και υπήρξε φίλος του για πολλά χρόνια, ξεσπάει στην Espresso: “Σνόμπ ο Τσιτσάνης; Για όνομα του θεού! Εκτιμώ τον Γιάννη Μπέζο ως ηθοποιό, αλλά εκτιμώ ότι η κρίση του για τον Τσιτσάνη {ως προς τον άνθρωπο}, πολύ άδικη. Δεν ήταν σνόμπ ο Τσιτσάνης. Αντιθέτως ήταν ταπεινός. Οποιοσδήποτε μπορούσε να τον συναντήσει στο καμαρίνι του στο “Χάραμα”, αλλά ήταν πολύ δύσκολος στο να δίνει συνεντέυξεις. Άλλο σνόμπ όμως και άλλο δύσκολος. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό. Ήταν η επιλογή του, για τη ζωή και το έργο του αυτή. Ο Τσιτσάνης επίσης, έφυγε από τα Τρίκαλα {και δύσκολα πήγαινε εκεί} γιατί η κοινή γνώμη των Τρικάλων τον λοιδωρούσε για την ταπεινή του καταγωγή και για το ότι η μάνα του ξενόπλενε. Αν αυτά δημιούργησαν μια επιφυλακτικότητα που είχε ο Τσιτσάνης, αυτό είναι άλλο πράγμα. Είχε μια επιφυλακτικότητα ο Τσιτσάνης, αλλά δεν ήταν σνόμπ”.

Χαρούλα Λαμπράκη με Βασίλη Τσιτσάνη

Η Χαρούλα Λαμπράκη, η οποία συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Βασίλη Τσιτσάνη τόσο στα νυχτερινά κέντρα όσο και στην δισκογραφία, δίνει την δική της απάντηση στον ηθοποιό: “αυτόν τον χαρακτηρισμό “σνόμπ” δεν θα μπορούσα να τον δώσω ποτέ για τον Τσιτσάνη. Βέβαια ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του κριτήριο και κρίνει. Όμως ο Τσιτσάνης δεν ήταν σνόμπ. Ήταν κλειστός ως χαρακτήρας. Δεν ανοιγόταν εύκολα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τόσα χρόνια υπήρξα μαζί του σε συνεργασίες, ποτέ δεν σνόμπαρε κανέναν. Αντιθέτως. Ήταν πολύ αγαπητός, όμως δεν έκανε πολλές φιλίες και γρήγορες και εφήμερες. Όμως όταν έκανε φιλίες, ήταν φιλίες ζωής. Αν ήταν σνόμπ ο Βασίλης, θα ήταν με όλους, αλλά και με εμένα.  Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω σνόμπ ούτε τον ηθοποιό {Γιάννη Μπέζο} ούτε όμως και τον Τσιτσάνη”.

Η Ελένη Γεράνη με τον Βασίλη Τσιτσάνη

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τελευταία μούσα του Βασίλη Τσιτσάνη, Ελένη Γεράνη η οποία απαντάει στον χαρακτηρισμό “σνόμπ”: Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Μπέζου και τρελάθηκα και συγχύστηκα παράλληλα. Ο Τσιτσάνης ήταν ο πιο απλός άνθρωπος που μπορούσες να γνωρίσεις στο καλλιτεχνικό στερέωμα εκείνης της εποχής. Όταν είχε ανεβάσει ο Μακρίδης με τον Καμπάνη το θεατρικό έργο “40 χρόνια Τσιτσάνης” {ζούσε ο Βασίλης} στο Κηποθέατρο, έλεγε ο Μακρίδης μπροστά σε όλους, παρουσία και του Τσιτσάνη: “Ο Βασίλης δεν ξέρει πόσο μεγάλος είναι”. Ο Τσιτσάνης ήταν πολύ σεμνός και πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος. Δεν ήθελε να δείχνεται ο Βασίλης. Ο κόσμος ήξερε πόσο μεγάλος ήταν ο Βασίλης. Δεν ξέρω γιατί τα είπε αυτά ο κ. Μπέζος. Αν είναι δυνατόν…”
Η Espresso επικοινώνησε και με τον γιο του μεγάλου δημιουργού, Κώστα Τσιτσάνη, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γιάννη Μπέζου!