Σμαρούλα Γιούλη: τα σπαρακτικά λόγια της λόγω εγκεφαλικού, στην τελευταία συνέντευξη της ζωής της!

 

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Η Σμαρούλα Γιούλη υπήρξε μια από τις πιο ακριβοθώρητες ηθοποιούς. Έκανε λίγες ταινίες, αλλά πολύ θέατρο. Πάρα πολύ θέατρο με ακριβές παραγωγές, λόγω του συζύγου της, Βαγγέλη Λιβαδά. Και ήταν ακριβοθώρητη όχι μόνο για την φινέτσα της, αλλά και γιατί, τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της, όταν στη ζωή μας μπήκε και η ιδιωτική τηλεόραση δεν ενέδωσε ποτέ για τηλεοπτική συνέντευξη.  Μάλιστα τα τελευταία χρόνια της ζωής της λόγω του εγκεφαλικού που είχε πάθει, δεν μπορούσε να αρθρώσει σωστά τις λέξεις, με αποτέλεσμα οι τρεις συνεντεύξεις που είχε δώσει να είναι γραπτώς.

 

Με τον Μίμη Φωτόπουλο

Παιδί θαύμα η Σμαρούλα Γιούλη γεννήθηκε για άλλους το 1930 και για κάποιους άλλους το 1934. Όπως και να έχει πάντως από το 1943 μπήκε στην ενεργό δράση και κατάφερε να θριαμβέυσει. Τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κινηματογράφου η Σμαρούλα Γιούλη ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια, ενώ πολλοί την θεωρούν στάρ προ εποχής Αλίκης Βουγιουκλάκη . Η σύντομη κινηματογραφική πορεία της Σμαρούλας Γιούλη {από το 1945-1959} αποδεικνύει πόσο μεγάλη ηθοποιός υπήρξε κυρίως του θεάτρου που λάτρεψε. Με τον Βαγγέλη Λιβαδά υπήρξαν αιώνιο ζευγάρι αλλά δυστυχώς  με πολύ άδοξο τέλος. Η Σμαρούλα, όπως προείπα είχε δώσει τρεις συνεντεύξεις τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της. Παράξενο για μια τόσο σπουδαία ηθοποιό. Θυμάμαι λοιπόν, στην τελευταία συνέντευξη πριν πεθάνει και ήταν κοινή με τον Βαγγέλη Λιβαδά γυρίζω και του λέω: κύριε Βαγγέλη σε παρακαλώ. Αυτή θα γίνει τετ α τετ και με μαγνητοφωνάκι. Μου λέει: “άσε να ρωτήσω τη Σμαρούλα”. Αφού έβλεπε ότι δεν έκανα πίσω, μου λέει “αντε ελα ρε κερατα”. Και πηγαίνω. Η Σμαρούλα καθόταν σε μια γωνιά, βαμμένη, κουκλα. Ο Βαγγέλας έλεγε τα δικά του. Όταν τέλειωσα μαζί του μου λέει: κάνε τώρα συνέντευξη με την Σμαρούλα. Την πηγαίνω σε ένα μικρό σαλονάκι και εκεί διαπιστώνω, ότι η Σμαρούλα δεν μπορούσε να μιλήσει. Είχε πάθει εγκεφαλικό και την είχε χτυπήσει στη φωνή  και την άρθρωση των λέξεων. Με μεγάλη δυσκολία άρθρωνε λέξεις. Ήταν τρομερό συναίσθημα να βλέπεις αυτόν τον μύθο και να μην μπορεί να σου μιλήσει.  Μου λέει με πολλή μεγάλη δυσκολία “δεν μπορώ, δεν μπορώ σε παρακαλώ” και αρχίζει να κλαίει. Αγκαλιαστήκαμε. Δεν ξέρω για πόσο, αλλά ένιωθα πως ήταν ντροπή να την πιέσω για αυτή την συνέντευξη.  Ο Βαγγέλης συγκινημένος μου δίνει χαιδευτηκά ένα χαστούκι και κλεινοντας το μάτι μου λέει: “καταλαβες τώρα μικρέ;”
Με τον Βαγγέλη Λειβαδά έζησαν μαζί όλη τους την έγγαμη ζωή και ο θάνατος τους χώρισε μόνο για τρεις μήνες.

O δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας με την Σμαρούλα Γιούλη και τον σύζυγό της Βαγγέλη Λιβαδά

Το 2011, μια φωτιά στο διαμέρισμά τους στη Γλυφάδα, που προκλήθηκε από αερόθερμο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Λειβαδά. Εκείνη μην έχοντας φωνή να φωνάξει δεν μπόρεσε να τον σώσει, ο οποίος κάηκε.  Η Σμαρούλα μεταφέρθηκε το νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Έπασχε και από άνοια, ενώ η κατάστασή της επιδεινώθηκε και τρεις μήνες αργότερα, στις 7 Μαρτίου 2012 άφησε την τελευταία της πνοή! Τόσο άδοξα, τόσο ξαφνικά…