Μέρα μνήμης: ο θρυλικός “Νιονιος” μέσα από το “Λούνα Πάρκ” {vid}

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το τεράστιο μέγεθος της υποκριτικής τέχνης του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Του ηθοποιού που ερμήνευσε σχεδόν τα πάντα σε ρόλους και έγινε, μύθος. Απόμακρος, ειλικρινής, εργασιομανής με λίγους αλλά πιστούς φίλους. Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912 και σπούδασε στην Αθήνα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του εμφάνιση επί σκηνής ήταν στο ρόλο του ιππότη στον Βασιλιά Ληρ. Στο Εθνικό Θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941. Συνολικά για 46 χρόνια, ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του.

Πρώτη του ταινία ήταν, το 1947, τα «Παιδιά της Αθήνας». Συνολικά έπαιξε σε 136 ταινίες, ανάμεσά τους «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Η βίλα των οργίων», «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», «Φουσκοθαλασσιές», «Ο Κύριος Πτέραρχος» κ.τ.λ. Τελευταία ταινία του ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα». Έπαιξε και στην τηλεόραση όπου ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο «Λούνα Παρκ» τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση.

Το Λούνα Παρκ ήταν δημοφιλές τηλεοπτικό σίριαλ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, το οποίο προβαλλόταν από την ΕΡΤ την περίοδο 1974-1981. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 1974 και το τελευταίο στις 9 Μαΐου 1981. Η σειρά ήταν ταυτόχρονα σίριαλ, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι. Ο χαρακτήρας τον οποίο ενσάρκωνε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο κυρ-Γιώργης, ήταν ο πιο δημοφιλής απ’ όλους.

Συνολικά γυρίστηκαν 330 επεισόδια και για πολλά χρόνια το Λούνα Παρκ ήταν το 2ο μακροβιότερο σίριαλ μετά τη σειρά Μεθοριακός σταθμός, η οποία προβαλλόταν τότε από την ΥΕΝΕΔ και έφτασε 349 επεισόδια. Η σειρά δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, εκτός από το τελευταίο επεισόδιο.

Πηγη:ogdoo.gr