Ηγουμένη Θεονύμφη στο RespectNews: “Δεν χάνω το μοναστήρι μου…” Όλη η ιστορία!

Έχασαν τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μοναχή Θεονύμφη, κατά κόσμον Μαίρη Αλεξοπούλου, η οποία μετά τον αιφνίδιο θάνατο της 18χρονης κόρης της σε τροχαίο αποφάσισε να μπει στις τάξεις της Εκκλησίας, όσο και τέσσερις άλλες μοναχές προερχόμενες από τη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το “Πρώτο θέμα”. Ωστόσο η ηγουμένη Θεονύμφη μέσα από το RespectNews.gr δίνει την δική της απάντηση σε οσα εχουν δει το φως της δημοσιότητας: Το μοναστήρι είναι ιδιωτικού δικαίου και δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν χάνω το μοναστήρι. Δεν έχω καμιά αντιπαράθεση με τον σεβασμιώτατο, αναφέρει χαμηλόφωνα  αποκλειστικά στο RespectNews.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία της άλλοτε σπουδαίας κυρίας του ελληνικού τραγουδιού Μαίρης Αλεξοπούλου τις δεκαετίες του 60 και του 70 είναι μοναδική καθώς η Μαίρη Αλεξοπούλου ήταν από τις πλέον ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες στις μεγαλύτερες αθηναϊκές πίστες, («Δειλινά», «Αστέρια», «Παλιά Αθήνα», «Κάστρο», «Βράχος» κ.ά.), ενώ είχε την τύχη να ερμηνεύσει τραγούδια δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως με τον Γιάννη Πουλόπουλο , τον Γιάννη Βογιατζή, την Μπέσσυ Αργυράκη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, αλλά και τον Γιώργο Κατσαρό, και πολλούς άλλους ακόμα καλλιτέχνες της εποχής εκείνης.

Το 1984 ένα τραγικό γεγονός σημάδεψε καθοριστικά τη ζωή της και από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξαν τα πάντα για εκείνη. Ο αιφνίδιος θάνατος της 18χρονης κόρης της Κωνσταντίνας από τον πρώτο της γάμο (ο πρώτος σύζυγός της είχε αποβιώσει), σε τροχαίο δυστύχημα . Αυτό το γεγονός έμελλε να σημαδέψει για πάντα την ζωή της. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, το αυτοκίνητο της άτυχης κοπέλας στη στροφή της Αγίας Μαρίνας στο Κορωπί συγκρούστηκε με φορτηγό, το οποίο τη χτύπησε από την πλευρά του οδηγού, με αποτέλεσμα να επέλθει ακαριαία ο θάνατός της. «Την ώρα του δυστυχήματος κοιμόμουν. Είδα στον ύπνο μου ότι άνοιξε ο ουρανός και έπεσε ο σταυρός του Χριστού πάνω στο μέτωπό μου. Σηκώθηκα και με πονούσε το κεφάλι μου. Εκείνη την ώρα είδα τον κηπουρό μας και του είπα το όνειρο. Εκείνος απόρησε. Μου είπε ότι το παιδί δεν είχε πάει στο μαγαζί» έχει πει η ίδια σε συνεντέυξεις της.

Εγκατέλειψε τα φώτα της δημοσιότητας οριστικά το 1986 και άρχισε να πηγαίνει στην εκκλησία και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να πάει να γίνει μοναχή.  Το 1992, με δικά της χρήματα δημιούργησε σιγά-σιγά το Ιερό Ησυχαστήριο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαμπρικών Κορωπίου στην Αττική. Ουσιαστικά ήταν το ίδιο το σπίτι της το οποίο το μετέτρεψε σε ησυχαστήριο. Αρχικά έχτισε ένα μικρό εκκλησάκι και στη συνέχεια μια μεγάλη εκκλησία. Εκεί εξελίχθηκε σε καθηγουμένη, μοναχή Θεονύμφη. Μάλιστα, σύμφωνα με το καταστατικό του Ησυχαστηρίου του έτους 1996, είναι ισόβια ηγουμένη.
Η ηγουμένη και οι τέσσερις μοναχές προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον της απόφασης του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ.κ. Νικολάου να τις παύσει από τα καθήκοντά τους επικαλούμενος «αντιεκκλησιαστικές συμπεριφορές». Η δικαστική απόφαση δεν τις δικαίωσε, ωστόσο η μοναχή Θεονύμφη θα παραμείνει στο Ησυχαστήριο, το οποίο κατά το παρελθόν ήταν το πανέμορφο σπίτι της το οποίο μετέτρεψε σε ησυχαστήριο.

Η «έξωση»

Όμως, το περασμένο έτος σύμφωνα πάντα με το “Πρωτο θέμα” αντιμετώπισε νέα προβλήματα και αυτή τη φορά οι περιπέτειες ήταν με την μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Τον περασμένο Απρίλιο, εξέδόθηκαν τρία πρωτόκολλα. Με το πρώτο έπαυε τη μοναχή Θεονύμφη από τη θέση της καθηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου και ταυτόχρονα διόριζε ως τοποτηρήτρια τη μοναχή Σαλώμη, από την Ιερά Μονή Παντανάσσας Κερατέας. Με το δεύτερο, διέτασσε τη μοναχή Θεονύμφη να παραδώσει τα κλειδιά των εξωτερικών θυρών και του ναού, καθώς και τη σφραγίδα και τα βιβλία του Ησυχαστηρίου, ενώ ταυτόχρονα απαγόρευσε να εισέρχονται σε αυτό άνδρες ή γυναίκες μοναχοί άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Και με το τρίτο πρωτόκολλο παρήγγειλε να απομακρυνθούν άμεσα από το Ησυχαστήριο τέσσερις μοναχές προερχόμενες από τη Γερμανία, για «εκκλησιολογικού χαρακτήρα αιτίες».

Η προσφυγή στο ΣτΕ

Κατόπιν αυτών, αρχικά οι πέντε μοναχές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθούν τα πρωτόκολλα και τα έγγραφα του εν λόγω μητροπολίτη. Επικαλέστηκαν ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν για τη λειτουργία του Ησυχαστηρίου παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του συνεταιρισμού, τα οποία κατοχυρώνονται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ωστόσο, πριν συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης στο Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η μοναχή Θεονύμφη παραιτήθηκε από το δικόγραφο και συνεχίστηκε η δικαστική διένεξη με τις άλλες τέσσερις μοναχές. Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των γυναικών μοναχών ως αβάσιμους, απαράδεκτους και στηριζόμενους σε εσφαλμένη προϋπόθεση.

Στην ερώτηση του RespectNews αν η ίδια έχει κάποια αντιπαράθεση με την Μητρόπολη Μεσογαίας που ανήκει η μονή, η απάντηση της ηγουμένης Θεονύμφης είναι κοφτή: ” δεν έχω καμιά αντιπαράθεση με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη. Δεν μπορούν να με διώξουν από εδώ, γιατί είναι ιδιωτικού δικαίου και τα έχω φτιάξει όλα εγώ. Ήταν το σπίτι μου εδώ. Το έχω αφιερώσει στον θεό. Είμαι κλεισμένη μέσα στο μοναστήρι και δεν γνωρίζω τίποτα άλλο να σας πω. Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας”.

Η ηγουμένη Θεονύμφη είχε μιλήσει στην εκπομπή Αληθειες με τη Ζήνα τον Ιανουάριο για τη συναρπαστική ζωή της

Δείτε το απόσπασμα: https://www.facebook.com/watch/?v=229752658652216

Πληροφορίες: Πρώτο θέμα