Ίλυα Λιβυκού: Η δόξα και το δράμα πίσω από το λαμπερό χαμόγελό της {Φωτό Ντοκουμέντο}

Η Ίλυα Λιβυκού υπήρξε η πρώτη ξανθιά Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Και αυτό όχι επειδή η ίδια έβαψε τα μαλλιά της, αλλά επειδή ήταν κολυμβήτρια τα χρόνια της νιότης της στην Κρήτη, τα μαλλιά της ξάνθιναν τόσο πολύ,  που όλοι νόμιζαν ότι τα είχε βάψει. Την αποκάλυψη αυτή είχε κάνει η ίδια στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” σε μια σπάνια εξομολόγηση στο Νίκο Νικόλιζα. Η ίδια μέσα σε αυτή την συνέντευξη που μιλούσε για όλη την ζωή της, είχε αποκαλύψει πως ο Βασίλης Λογοθετίδης την είδε στο Βασιλικό Θέατρο, εντυπωασιάστηκε από εκείνη και την πήρε στο θίασό του, όπου έμεινε εκεί μέχρι και τον θάνατό του το 1960. Η Αμαλία Κοζίρη όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν παντρεμένη με έναν μεγαλοδικηγόρο όπου απέκτησε δύο κόρες.

Η Ίλυα Λιβυκού με τον Βασίλη Λογοθετίδη στον χορό Ελλήνων Συγγραφέων

Η κατάθεση ψυχής που είχε δώσει σε εκείνη την συνέντευξη ήταν μοναδική: “Όταν το 1960 ο θάνατος βρήκε εντελώς ξαφνικά τον Βασίλη Λογοθετίδη, στο θέατρο απέξω είχαν γράψει μια πινακίδα που έγραφε: “Είμαστε κλειστά. Σήμερον έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος μας πρωταγωνιστής Βασίλης Λογοθετίδης”. Ο κόσμος όμως δεν μπορούσε να πιστέψει την είδηση και η ουρά που είχε σχηματιστεί στο ταμείο ήταν τεράστια γιατί πίστευαν πως ήταν ένα αστείο του ίδιου του Λογοθετίδη. Στην κηδεία του, τον ακολούθησαν πάνω από 50.000 κόσμου. Όταν αρκετά χρόνια αργότερα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήρθε να μας δει σε παράσταση, μου είχε πει: “ξέρετε κυρία Λιβυκού, την ημέρα που κηδεύτηκε ο Λογοθετίδης λόγω πρωτοκόλλου δεν μπορούσα να παρευρεθώ. Όμως πήγα με τη συνοδεία μου στον απέναντι λόφο και έκλαιγα σαν μικρό παιδί. Ο Λογοθετίδης ήταν για μένα ο καλύτερος μου ηθοποιός”.

Με τον συζυγό της Ανδρέα Κοζίρη

Και ενώ η σπουδαία πρωταγωνίστρια μετά τον θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη παίζει σε διαφόρους θιάσους κατακτώντας πολλά βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 χάνει την πολυαγαπημένη της κόρη από καρκίνο. Το δράμα της είναι ανύπωτο. Μένει σε ένα μικρό διαμέρισμα της Κυψέλης. Η ίδια κλείνεται στον εαυτό της. Δεν βγαίνει κάν από το σπίτι της. Η κατάθλιψη από τον θάνατο της κόρης της, την έχει πληγώσει βαθιά. Αποφασίζει να μην ξαναβάψει τα μαλλιά της, να μην ξαναβάλει μακιγιάζ, ενώ πετάει στο καλάθι των αχρήστων όλα όσα θυμίζουν το παρελθόν της: ρούχα, φωτογραφίες, προγράμματα. Όσοι την είχαν δει τα χρόνια εκείνα, καταλάβαιναν πως η μεγάλη πρωταγωνίστρια οδεύε προς τον θάνατο. Κοντά της, τα τελευταία χρόνια της ζωής της θα είναι ο Λάκης Λαζόπουλος που θα της συμπαρασταθεί σε πολλούς τομείς, ώστε να μην λείψει τίποτα στην  σπουδαία ηθοποιό. Λίγο καιρό πριν τον θάνατό της, η κόρης της Χρυσή θα την πάρει στο δικό της σπίτι στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Η Ίλυα Λιβυκού θα σβήσει στις 11 Σεπτεμβρίου του 2002 σε ηλικία 83 ετών! Η ίδια απέφευγε με κάθε τρόπο να μιλάει για τα χρόνια της δόξας της. “Δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε όλα αυτά. Έκανα απλά τη δουλειά μου και τίποτα άλλο” θα πει στην τελευταία συγκλονιστική συνέντευξη της ζωής της!

Στο τέλος της ζωής της με τον δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα