“Η λίμνη των στεναγμών” είναι μια από τις πρώτες ταινίες του Αντώνη Καρατζόπουλου ο οποίος με πολύ μεράκι κατόρθωσε να την φέρει εις πέρας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στα τέλη της δεκαετίας του ΄50. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Γρηγόρης Γρηγορίου, σε αυτή την ταινία “κεντάει” όλες τις σκηνές με τεράστια μαεστρία. Ο Αντώνης Καρατζόπουλος λοιπόν, απέναντί του είχε έναν κολοσσό, τον Φίνο ο οποίος είχε ήδη μεγάλη εμπειρία πίσω του με ταινίες, άκρως εμπορικές.
Πριν ξεκινήσουμε με την αφήγηση που κάνει αποκλειστικά στο RespectNews, ο τελευταίος εν ζωή ηθοποιός της ταινίας, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, να πούμε λίγα λόγια για την ταινία που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας η μεγάλη μας ηθοποιός Ειρήνη Παππά!

Η ταινία μας μεταφέρει στην προεπαναστατική Ελλάδα και περιγράφει τη σχέση του γιου του Αλή Πασά Μουχτάρ με την Ελληνίδα κυρά Φροσύνη. Η κυρα-Φροσύνη είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Ξέροντας ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτή τη σχέση, φυγαδεύει τα παιδιά της στον πατέρα τους και μένει με την πιστή βάγια της στα Ιωάννινα. Πράγματι, η γυναίκα του Μουχτάρ διατάζει τη σύλληψή της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο παλάτι, όπου ο Αλή Πασάς την βλέπει και την ερωτεύεται. Όταν η κυρα- Φροσύνη αποκρούει τον έρωτά του αυτός διατάζει να την πνίξουν στην λίμνη των Ιωαννίνων.

Οι τελευταίοι επιζώντες ηθοποιοί της ταινίας…
Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς και η Ειρήνη Παππά είναι οι δύο τελευταίοι εν ζωή ηθοποιοί της σπουδαίας αυτής ταινίας. Ο 90χρονος σήμερα Δημήτρης Καλλιβωκάς, μιλάει αποκλειστικά στο RespectNews για την “Λίμνη των στεναγμών”. Μια ταινία σταθμό για τον ελληνικό κινηματογράφο.
“Την ταινία αυτή την γύρισε ο Καρατζόπουλος και είναι από τις πρώτες του ταινίες. Θυμάμαι ότι αρχικά είχαν προτείνει αντί για την Ειρήνη Παππά να παίξει τον ρόλο η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η οποία Αλίκη τότε, είχε σχέση με τον Μάριο Πλωρίτη ο οποίος έλειπε στο Παρίσι και δεν μπορούσε να τον βρει για να συνεννοηθούν. Και έτσι δεν έπαιξε τον ρόλο η Αλίκη αλλά η Ειρήνη Παππά” λέει ο παλαίμαχος ηθοποιός και συνεχίζει την εκπληκτική αφήγησή του.

“Ωστόσο θυμάμαι ακόμα ότι ο Καρατζόπουλος από την μεγάλη χαρά που είχε για την ταινία αυτή-πριν αρχίσει τα γυρίσματα- είχε αρχίσει και διατυμπάνιζε ότι θα γυρίσει την ταινία με τίτλο “Ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη” . Μόλις το ακούει ο παραγωγός ο Στράντζαλης, βγαίνει στις εφημερίδες και ανακοινώνει επίσημα ότι θα γυρίσει την ταινία “Ο Αλή Πασάς και η κυρά Φροσύνη” με την Γκέλυ Μαυροπούλου και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Δηλαδή πήρε μέσα από τα χέρια του Καρατζόπουλου το θέμα και τον τίτλο της ταινίας. Έτσι αναγκάστηκε ο Καρατζόπουλος και έβαλε τον τίτλο “Η λίμνη των στεναγμών’ για να μην συγχαίουν την ταινία του με αυτή του Στράντζαλη που είχε την ίδια ιστορία και ίδιο τίτλο”.


“Εγώ επειδή ήμουν ηθοποιός του θεάτρου, με φώναξε ο Γρηγόρης Γρηγορίου να παίξω στην ταινία αυτή επειδή ο ρόλος ήταν τέτοιος, που δεν μπορούσε να τον παίξει κάποιος άλλος ηθοποιός. Και πραγματικά η ταινία ήταν και καλογυρισμένη και με εκπληκτικό κάστ ηθοποιών. Και φυσικά στον ρόλο του Αλή Πασά έβαλαν τον Καρούσο ο οποίος είναι καταπληκτικός. Ο Γρηγορίου έλεγε πως ο Καρούσος σε αυτό τον ρόλο είναι καλύτερος από τον πραγματικό Αλή Πασά”.

“Εκτός από λίγα εξωτερικά γυρίσματα, όλη η ταινία είναι γυρισμένη σε στούντιο. Την εποχή εκείνη μάλιστα ξόδεψε πάρα πολλά λεφτά ο Καρατζόπουλος για να φτιάξει ολόκληρα σπίτια και γειτονιές για να την γυρίσει, έτσι όπως ήθελε. Θυμάμαι στο τέλος της ταινίας έβαλαν τον Ανδρέα Μπάρκουλη να είναι πάνω σε ένα άλογο για να τρέξει να πάει να σώσει την κυρά Φροσύνη. Και το άλογο δεν έλεγε με τίποτα τα τρέξει. Είχε πεισμώσει. Και έτσι στην ταινία φαίνεται το άλογο να πηγαίνει σιγά, σιγά, σιγά. Τα γέλια που κάναμε τότε, ήταν άλλο πράγμα. Δυστυχώς η ταινία είχε υπέροχο κάστ, αλλά δεν είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία”.

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς θυμάται και την μεγάλη μας ηθοποιό Ειρήνη Παππά με την οποία συνεργάστηκε στην ταινία. “Η Ειρήνη Παππά ήταν μια πολύ καλή ηθοποιός. Όταν βγήκε ως νέα ηθοποιός ήταν κάπως “σκληρή”, αλλά υπέροχη. Ήταν πραγματικά αξιοπρεπέστατη και ταλαντούχα. Όμως δεν είχε την λάμψη και την γοητεία της σταρ. Άλλο στάρ, άλλο ηθοποιός. Δεν ήταν ποτέ λαϊκό είδωλο η Ειρήνη. Ήταν μια πολύ μεγάλη ηθοποιός. Ας πούμε η Αλίκη ήταν μόνο στάρ και αυτό προωθούσε. Ήθελε να προβάλλει μόνο τον εαυτό της. Ήταν πολύ καλή ηθοποιός αλλά προέβαλε μόνο το σταριλίκι. Και φυσικά η Αλίκη είναι η πρώτη μεγάλη στάρ της Ελλάδος”.