Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής: “Αυτή την εβδομάδα θα πιάσουμε ταβάνι στα καύσιμα…”

 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών υγρών Καυσίμων, στις 31 Μαΐου η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτ. είναι 2,284€ και στην Αττική 2,258€. Xθες 1 Ιουνίου σε αρκετά πρατήρια της πρωτεύουσας η τιμή εκτοξεύθηκε πάνω από 2,30€ με τη μεγαλύτερη τιμή να παρατηρείται σε πρατήριο του Αιγάλεω που ανήλθε στα 2,419€.

Για ακόμα μια ημέρα την ακριβότερη μέση τιμή στην Ελλάδα έχουν οι Κυκλάδες 2,482€, με πρατήριο της Μήλου να πουλά την βενζίνη στα 2,665€, ενώ τα Κουφονήσια στα 2,570€/lt. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα 2,424€ και λίγο πιο κάτω οι νομοί Ευρυτανίας 2,383€, Κεφαλληνίας 2,366€, Σάμου 2,353€ και Φωκίδας 2,345 €.

Η Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μιλώντας στο newsit.gr για τις συνεχόμενες αυξήσεις αναφέρει ότι «αυτή την εβδομάδα πιάνουμε ταβάνι, κάθε μέρα ανεβαίνουν οι τιμές και δεν ξέρουμε που θα φτάσουν. Πάντως χθες που παρέλαβα πάλι είχε αύξηση. Συνέχεια ανεβαίνει 0,03€-0,04€. Και να μην τα βάλει στην τιμή ο πρατηριούχος; Θα τα αφήσει στην τσέπη του; Αποκλείεται».

Η κυρία Ζάγκα βάζει και πάλι επί τάπητος το θέμα του παρεμπορίου και τονίζει ότι «υπάρχουν και εκείνοι που πουλάνε κάτω από την τιμή του διυλιστηρίου. Θα έπρεπε η κυβέρνηση σε αυτή την δύσκολη περίοδο να χτυπήσει πρώτα το παρεμπόριο. Να ελέγξουν αυτούς που πουλάνε κάτω από την τιμή του διυλιστηρίου όχι μόνο εκείνους που πουλάνε ακριβά την βενζίνη γιατί κάποιοι το κάνουν στο περιθώριο του πλαφόν που πουλούσαν τέλος Αυγούστου. Έχουμε άγριο ανταγωνισμό».

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε και νέο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το κυβερνητικό επιτελείο θέτει σε λειτουργία νέο σχέδιο επιδότησης καυσίμων. Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής εξηγεί ότι οι πρατηριούχοι βρίσκονται σε αβεβαιότητα και συνεχή ανησυχία και προτείνει μεταξύ άλλων το κράτος να προχωρήσει σε μείωση ΦΠΑ τουλάχιστον την περίοδο της κρίσης στα νησιά έστω τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Μάλλον θα ξαναβγεί το fuel pass αλλά εγώ θεωρώ ότι αυτό που βοήθησε πραγματικά είναι η οριζόντια μείωση του πετρελαίου στα 0,15€. Και αύριο θα αυξηθεί η τιμή της αμόλυβδης. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Ας βάλει το κράτος ένα πλαφόν, οι αυξήσεις δεν θα είναι κάθε μέρα , θα βάλετε μία φορά την εβδομάδα. Αυτό γινόταν πριν 10-12 χρόνια. Το λέω αυτό για να μην κατηγορείται ο βενζινοπώλης ότι αισχροκερδεί. Θέλει να πουλήσει. Έχουμε από την μία τα εταιρικά και από την άλλη τα λαμόγια και στην μέση είμαστε εμείς. Όποιος δεν νοθεύει και δεν κλέβει, αυτοκτονεί. Εμείς προτείνουμε μείωση ΦΠΑ τουλάχιστον την περίοδο της κρίσης στα νησιά μας έστω τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον πόλεμο τον πληρώνουμε χρυσό, το χρηματιστήριο ανεβοκατεβαίνει. Εμείς οι απλοί άνθρωποι την πληρώνουμε. Δεν υπάρχουν θέσεις πάρκινγκ γιατί τα έχουν παρκάρει. Έτσι όπως πάει η κατάσταση θα γίνουμε υπάλληλοι στα δικά μας μαγαζιά».

Την πορεία των διαδοχικών αυξήσεων στην τιμή της αμόλυβδης περιγράφει στο newsit.gr ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου ο οποίος επισημαίνει ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει φτάσει στη νησιωτική Ελλάδα στα 2,80€.

«Από την Δευτέρα 30/5/2021 η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει πάρει αύξηση 0,10€, άρα είναι πλέον η τιμή κάπου στα 2,377€. Άρα έως το τέλος της εβδομάδας σίγουρα πάμε στο 2,40€/lt. Η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτ. εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του καλοκαιριού-ίσως και νωρίτερα- θα φτάσει στα 2,80€/Lt και στην Αττική στα 2,70€.

Όταν σήμερα είναι στα 2.280 και αυξάνεται κατά 0,10€ και γίνεται 2,380€, δηλαδή περίπου 2,40€. Άρα αν πάρουμε και 20€ στα 1000 λίτρα θα φτάσουμε στα 2,60€ που σημαίνει ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα θα βλέπουμε τιμές 2,50-2,60€ και οι τιμές στα νησιά θα φτάσουν ‘’στον Θεό’’».

Γ. Ασμάτογλου: Μέσα σε δύο ημέρες βλέπουμε αύξηση 4,5 λεπτά του ευρώ με ΦΠΑ
Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων υπογραμμίζει ότι «ανά ημέρα βλέπουμε 0,02€ αύξηση προ ΦΠΑ, αν βάλουμε και τον ΦΠΑ πάμε στα 2,50€/lt. Αύριο θα έχουμε και άλλα 0,02€ αύξηση, δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες βλέπουμε αύξηση 4,5 λεπτά του ευρώ με ΦΠΑ.

Δεν πρόκειται να μειώσουν κάποιον φόρο,  ό,τι δώσουν θα το κάνουν επιδοματικά. Μπορεί να γίνει επιδότηση όπως είχε γίνει με το πετρέλαιο στο διυλιστήριο. Αυτά τα 0,15€ θέλουμε να τα δώσει και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης της βενζίνης. Πριν 10 χρόνια η τιμή ήταν 137 δολάρια το βαρέλι και τώρα βρισκόμαστε στα 120δολάρια/βαρέλι. Είναι ρευστή η κατάσταση.

Σίγουρα θα αυξηθεί και παραπάνω. Οι κερδοσκόποι μέτοχοι έχουν «κονομήσει», καταλήγει ο κύριος Ασμάτογλου.