Κυριάκος Μητσοτάκης: “Δεν θα απαγορεύσουμε τα πανηγύρια…”

Έναν απολογισμό των πρώτων 365 ημερών που βρίσκεται στη διακυβέρνησης της χώρας έκανε μέσα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς η πανδημία απασχόλησε κατά κύριο λόγο τον πρώτο χρόνο της πρωθυπουργικής θητείας καθώς έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δύσκολη θέση να πάρει αποφάσεις όπως το «κλείσιμο» της χώρας, και ο ίδιος σχολίασε ως εξής: «Αναμφίβολα ήταν η δυσκολότερη απόφαση. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη». Αντίστοιχα δύσκολες κινήσεις χρειάστηκε να γίνουν και στην σκακιέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα να προκαλεί βαθύτατη διασυνοριακή κρίση εργαλειοποιώντας σχεδόν αισχρά το προσφυγικό ζήτημα στα σύνορα με τον Έβρο.

«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε», σχολίασε ο πρωθυπουργός και επίσης είπε ότι η συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία είναι αναμφισβήτητα με όποιον τρόπο είναι ο πιο κατάλληλος, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η διπλωματία», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στα άλλα όμως, ο πρωθυπουργός έδωσε και «ειδήσεις» καθώς ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης των θερινών πανηγυριών.

Παρατήρησε και ο ίδιος τα φαινόμενα κοινωνικής χαλάρωσης που παρατηρούνται, σε τέτοιες εκδηλώσεις και τα χαρακτήρισε αναμενόμενα, και με αυτή την αφορμή, υπενθύμισε την ατομική υποχρέωση τήρησης των υγειονομικών μέτρων αποκλείοντας το ενδεχόμενο της απαγόρευσης.