Ο γιατρός της Λαμπέτη εξομολογείται: “Η Έλλη θα ζούσε αν με άκουγαν…”

Για τα ιατρικά λάθη στα οποία υπέπεσαν οι γιατροί στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να χάσει τη μάχη με τον καρκίνο η Ελλη Λαμπέτη, είχε μιλήσει το 2013  ο προσωπικός γιατρός της μεγάλης πρωταγωνίστριας Έλλης Λαμπέτη,  Διονύσης Ραζής στον δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα σε μια μοναδική εξομολόγηση για όλη τη ζωή της ηθοποιού.

Με αφορμή το βιβλίο που βγαίνει για τη ζωή της, ανασύραμε ένα απόσπασμα από την συγκλονιστική περιγραφή του για εκείνη!

Στην πολύωρη συνέντευξη για την ζωή της πρωταγωνίστριας ο αείμνηστος καθηγητής ογκολογίας τόνιζε ότι έχοντας μελετήσει το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας της Ελλης Λαμπέτη -η ηθοποιός είχε χάσει τις αδελφές της από καρκίνο του μαστού- συνέστησε στους γιατρούς που την ανέλαβαν στη Νέα Υόρκη να της αφαιρέσουν προληπτικά τους μαστούς, κάτι το οποίο δεν έκαναν, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να χτυπηθεί από τη νόσο και να πεθάνει.

«Στον κάθε ασθενή πρέπει να γνωρίζεις όλο το γενεαλογικό του δέντρο και τις παθήσεις των συγγενών του. Ετσι καταλήγεις σε συμπεράσματα. Το ίδιο έκανα και με την Λαμπέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο προσωπικός γιατρός της ηθοποιού και πρόσθεσε: «Ηξερα το επιβαρυμένο οικογενειακό παρελθόν γι’ αυτό συνέστησα προληπτικά αμφοτερόπλευρη αφαίρεση των μαστών. Και με αυτή την πρόταση την έστειλα στη Νέα Υόρκη , αλλά οι γιατροί εκεί δεν την έκαναν αποδεκτή. Όπως είπαν τότε, η προληπτική μαστεκτομή δεν ήταν -και δεν είναι- καθιερωμένη μέθοδος. Ο αντίλογος, μάλιστα, τότε από τους γιατρούς εκεί ήταν: “Πώς είστε σίγουρος κύριε Ραζή ότι θα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού; Μετά από κόπο βρήκα έναν να της την κάνει, αλλά πέθανε μέσα σε σύντομο διάστημα και η Ελλη δεν χειρουργήθηκε με αποτέλεσμα να πάθει καρκίνο του μαστού και να πεθάνει».
Οπως τονίζει ο καθηγητής, μιλώντας στην εφημερίδα News, παρόλο που όλοι γράφουν πως η Ελλη Λαμπέτη είχε κάνει μαστεκτομή, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Ο Δημήτρης Χόρν ήταν ο μεγάλος έρωτας της Έλλης Λαμπέτη

Παράλληλα, ο κ. Ραζής στην πολύωρη συνέντευξη χαρακτηριζε τραγικό λάθος το γεγονός ότι οι γιατροί της έκαναν τραχειοτομή, όταν επηρεάστηκαν οι φωνητικές χορδές της ηθοποιού από τις χημειοθεραπείες στις οποίες αναγκάστηκε να υποβληθεί καθώς το 1980 ο καρκίνος χτύπησε ξανά την πόρτα της ηθοποιού με συνεχείς μεταστάσεις. «Της έκαναν τραχειοτομή και αυτό ήταν ένα από τα πιο τραγικά λάθη των γιατρών. Δεν της άφησαν περιθώρια για καλή επιβίωση και ζωή. Αυτό της δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα ψυχολογικά», προσέθεσε ο κ. Ραζής.

Καταλήγοντας, ο 90χρονος γιατρός της ηθοποιού εξέφραζε τότε την πεποίθηση ότι εάν οι γιατροί στη Νέα Υόρκη που είχαν αναλάβει την Ελλη Λαμπέτη τον είχαν ακούσει, η ηθοποιός θα βρισκόταν ακόμη στη ζωή. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σήμερα η Ελλη θα ζούσε. Θα ήταν μαζί μας. Δεν χωράει καμία αμφιβολία. Θα έφευγε από βαθιά γηρατειά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραζής.