Θρήνος: έφυγε από τη ζωή η ψυχή της Ελληνικής μουσικής!

Αν όλα τα μεγαλα ονόματα της δισκογραφίας, χρωστάνε σε κάποιον άνθρωπο, για αυτό που είναι σήμερα, αυτός είναι ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρίας  Columbia. Πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 ετών, πέθανε ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας αφήνοντας πίσω του μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη. Ο άνθρωπος που στα 28 του χρόνια, ανέλαβε την διεύθυνση της Columbia, θεωρείται ότι έφερε επανάσταση στην ελληνική δισκογραφία. Μέλος της αυτοδημιούργητης μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, ο Τάκης Λαμπρόπουλος γεννήθηκε το 1930 και πολύ σύντομα έκανε μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Τάκης Λαμπρόπουλος, Πόλυ Πάνου

Επί των ημερών του, προσκάλεσε στην εταιρία του, την Columbia, σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη) αλλά και νέους μουσικούς, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και έφερε στο προσκήνιο νέες φωνές όπως της Μοσχολιού, του Αγγελόπουλου, του Διονυσίου, της Φαραντούρη, της Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη.
Χάρις σε αυτόν ο Καζαντζίδης, η Γκρέυ, η Πάνου, η Λύδια, η Σακελλαρίου, ο Αναγνωστάκης, ο Αγγελόπουλος, ο Μπιθικώτσης, ο Γαβαλάς, o Μητροπάνος, ο Πάριος, ο Νταλάρας, η Αλεξίου, η Βιτάλη και τόσοι άλλοι έγιναν μεγάλα είδωλα μέσα από τους δίσκους του.

Επίσης, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων όπως των Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη, άλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων.
Την είδηση θανάτου του, έκανε γνωστή ο Μανώλης Μητσιάς!

Δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=pg3cMP4hb2U

Ο θρύλος της ελληνικής μουσικής Τακης Λαμπρόπουλος