Η Αντίπαρος την εποχή της “Μανταλένας”

Κείμενο: Ελένη Κατσάρου

Το καλοκαίρι του 1960 η «ξεχασμένη και από τον Θεό» Αντίπαρος επιλέγεται από τη Finos Film για τα γυρίσματα της ταινίας «Μανταλένα». Η ζωή στο νησί αλλάζει τελείως ρυθμούς και για περίπου δύο μήνες το Κάστρο, η πλατεία, η βρύση γίνονται το σκηνικό της ταινίας που θα φτάσει μέχρι το Φεστιβάλ των Καννών το 1961. Αν και ο τόπος δεν αναφέρεται στην ταινία με το πραγματικό του όνομα αλλά ως Ασπρονήσι, η Αντίπαρος (που μέχρι τότε δεν έβλεπε πολλούς «ξένους») αρχίζει να δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.


Η «Μανταλένα» υπήρξε
 μια ταινίασταθμός στην καριέρα της πρωταγωνίστριάς τηςτης Αλίκης ΒουγιουκλάκηΗ ιστορία της ηρωίδας της ταινίας είναι βγαλμένη από τη ζωή και την εμπνεύστηκε ο Γιώργος Ρούσσοςαντιπαριώτης δημοσιογράφος και παράλληλα ιστορικός συγγραφέαςΗ Μανταλένα είναι ένα κορίτσι με θάρρος που παλεύει με τις δυσκολίες της ζωήςΕίναι κόρη βαρκάρη και όταν μένει ορφανή αποφασίζει να συνεχίσει τη δουλειά του πατέρα της. «Μες σ’ αυτή τη βάρκα είμαι μοναχή κι έχω συντροφιά μου κάτασπρο πουλί» τραγουδάει η Μανταλένα σε μια χαρακτηριστική σκηνή της ταινίαςΣτο τέλοςφυσικάόλα θα γίνουν καταπώς πρέπειΚαι στη βάρκα της Μανταλένας κουμάντο θα κάνει ο έρως – με τη βοήθεια του παπά του χωριούβέβαιαΓιατί και ο έρωτας ήθελε την ευλογία του εκείνα τα χρόνιαΤουλάχιστον στον ελληνικό κινηματογράφο

Το 1960 η Μαργαρίτα Μαούνη ζει στην Αντίπαροείναι παντρεμένη και έχει ήδη δύο παιδιάτη Χρυσούλα και τον Μάρκο. «Εκείνη την εποχή όλα αυτά τα σπίτια που βλέπετε δεν υπήρχαν».

Είμαστε στο 2014 και η κυρία Μαούνη βρίσκεται στη βεράντα του γιου τηςσε έναν ευλογημένο κήπο με ξεχωριστή θέα σε όλο το νησίΜε το φωτεινό της βλέμμα μάς δείχνει κατά τη Χώρα του νησιού και συνεχίζει: «Όλα αυτά ήταν χωράφια κι αμπέλια και για να πάμε στο σπίτι μας τα διασχίζαμεΗλεκτρικό δεν υπήρχε και για τρεχούμενο νερό ούτε λόγοςΠηγάδια είχαμε τότε και πηγαίναμε στις γούρνες για να πλύνουμε».

Ως νέο κορίτσι της επαρχίαςέπρεπε να είναι πίσω στο σπίτι με την καμπάνα του εσπερινούαλλιώς η κληματόβεργα έπεφτε… σύννεφοΤα κατάφερνεωστόσοκαι πήγαινε ακόμα και στους χορούς κάθε ΚυριακήΑπό τα λεγόμενά της μαθαίνουμε πως στα δικά της τα χρόνια οι ερωτευμένοι της Αντιπάρου είχανε για «σύμμαχο» τον ΑϊΓιάννη τον ΚλήδοναΕκείνη την εποχή οι άνθρωποι δούλευαν σκληρά κάθε μέρα τη γη και τη θάλασσα. «Είχαμε αμπέλιαστάρικριθάρι… Αλέθαμε στους μύλουςόπως δείχνει και το έργοΌταν γυρίστηκε η ταινία είχαμε θέροδύσκολη δουλειάαλλά όλο το χωριό απασχολήθηκε στα γυρίσματά της και όλοι βρεθήκαμε με χαρτζιλίκιΚαι το χρειαζόμασταν το χαρτζιλίκιγιατί το τεφτέρι του μπακάλη λειτουργούσε ακριβώς όπως και στη “Μανταλένα”».

Κι αν ερχόταν κάποιος επισκέπτης στην Αντίπαρο πού έμενε; «Δεν υπήρχε τίποτατίποτα τότεΘυμάμαιμικρή όταν ήμουνεμφανιζόταν στο νησί κανένας ξένος για δουλειάέβγαινε στον έρημο δρόμο και έφτανε στο καφενείο του πατέρα μουΚάτι έπρεπε να φάει αυτός ο άνθρωπος και κάπου ήθελε να κοιμηθείΤότε η μάνα μου του έφτιαχνε αβγά τηγανητά και μετά για ύπνο είχαμε έναν καναπέεκεί του στρώναμε να κοιμηθείκαι την επομένη έφευγε με τη βάρκαΤι νομίζετεΔεν αγοράζαμε κρέας τότεΈνα κατσίκι ψήναμε το Πάσχα και αυτό που έμενε το τηγανίζαμετο ξανατηγανίζαμετο φρεσκάραμε και το ξαναφρεσκάραμε μέχρι να τελειώσειΚρέας έτρωγαν ο παπάςο αστυνομικός και ο τελώνης… Είχαμε και τελώνη τότεΞεχασμένοι ήμαστανΑπό τη Βουγιουκλάκη έμαθε ο κόσμος την Αντίπαρο».

Στην ταινία εμφανίζεται στο γλέντι στην πλατείαπριν από τον αρραβώνα της ΜανταλέναςΤραγουδά μαζί με άλλους έναν μπάλο που έγραψε ο Μάνος ΧατζιδάκιςΣτην ταινία δεν έγινε πλέι μπακ σε καμία σκηνή – ο Μάνος Χατζιδάκις είχε στείλει τα τραγούδια της ταινίας ηχογραφημένα με τη Νάνα Μούσχουρηγια να τα μάθει η Αλίκη και να τα πει «όσο το δυνατόν προσπαθώντας να μη μιμηθεί την άλλη εθνική μας σταρ». Στο πλάνο η Μαργαρίτα Μαούνη με άλλες δύο κοπέλες κρατάει στο χέρι της ένα ποτήριΔεν ξεχωρίζει μόνο γι’ αυτόΕίναι πολύ όμορφη και εξαιρετικά καλλίφωνη: «Με πήραν γιατί τραγούδαγα και στα γυρίσματα δεν είχα βαφτεί καθόλου».
Το ντεμπούτο της κυρίας Μαργαρίτας δεν είχε συνέχεια και η ίδια δεν έχει κρατήσει ούτε μια φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίαςΓια την Αλίκη μόνο καλά λόγια έλεγαν όλοι και αυτό που θυμάται χαρακτηριστικά είναι ότι η εθνική μας σταρ ήθελε μόνο αβγά με κολοκυθάκια τηγανητά.

Μας λέει λεπτομέρειες για τη ζωή στην Αντίπαρο και μας αναφέρει με ευκολία ονόματα από το παρελθόνμας μιλάει για τους ταχυδρόμους που παίρνανε τα καλάθια από την Αντίπαρο στην Πάρο και στον Πειραιάγια τα καΐκια που πέρναγαν τον κόσμο απέναντι… Ακόμα θυμάται και το σύνθημα που είχαν για τον βαρκάρη όσοι είχαν ξεμείνει στην Πούντατην ημέρα ήταν η ανοιχτή πόρτα της εκκλησίας και τη νύχτα μια φωτιά στην παραλίαΚαι αν δεν ερχόταν ο βαρκάρηςυπήρχε η εκκλησιά να φιλοξενήσει τον οδοιπόρο

«Εμείς τα ζούσαμε αυτά και τα ξέρουμε» λέει και μας διευκρινίζει με γλυκύτητα«Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».
Δεν σας λείπει τίποτα από τότεκυρία Μαργαρίτατη ρωτήσαμε λίγο πριν φύγουμε. «Μόνο τα νιάτα μου μου λείπουνΤι άλλο να μου λείπειΣήμερα έχω περισσότερα από όσα είχα τότεΜόνο τα νιάτα μου».
Και ο έρωταςκυρία ΜαργαρίταΣτην ταινία νίκησε ο έρωτας… Στην Αντίπαρο; «Εδώ όλα τα κορίτσια παντρευόμασταν από έρωτα» λέειΚαι με το φωτεινό της βλέμμα ψάχνει για τον άντρα τηςπου μας έχει αφήσει διακριτικά όσο η κυρία Μαργαρίτα μάς μιλούσε για την Αντίπαρο την εποχή της «Μανταλένας».

Πηγη: https://parola-paros-freepress.gr/i-andiparos-tin-epoxi-tis-madalenas/