Απίστευτο: δεσπότης απαγορεύει σε ιερείς της μητρόπολης του να ασχολούνται με τα…αδέσποτα.

Καζάνι που βράζει φαίνεται πως είναι η Μητρόπολη Μεγαλουπόλεως και Γόρτυνος  με τους φιλόζωους  ιερείς να αντιδρούν μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε ο τοπικός μητροπολίτης με την οποία τους απαγορεύει να ασχολούνται με τα αδέσποτα ζώα. Την συγκεκριμένη ανάρτηση της εγκυκλίου της Μητροπόλης Μεγαλουπόλεως και τις αντιδράσεις των φιλόζωων ιερέων, έκανε γνωστή στο διαδίκτυο ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Στέφας, ο οποίος με προσωπικά του έξοδα συττίζει περισσότερα από 30 αδέσποτα στην περιοχή. “Προσβάλλει την μητρόπολή μου…” λέει μεταξύ άλλων ο σεβάσμιος μητροπολίτης Ιερεμίας, ενώ ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος απαντάει “θα κάνω προσφυγή μέχρι και την Ιερά Σύνοδο”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο μητροπολίτης: “Το κύριο έργο του ιερέως είναι η θεία λειτουργία , ο αγώνας του για την πνευματική του ζωή, η μελέτη του λόγου του θεού, και το άλλο το σημαντικό η αγωνία του για την σωτηρία του ποιμνιού του. Δηλαδή ο καλός παπάς πρέπει να σκέφτεται: αυτός ο γέροντας της ενορίας μου θα πεθάνει γιατί δεν είναι καλά. Θα τον πλησιάσω να του πω να φέρω έναν πνευματικό για να εξομολογηθεί και να του πω να συμφιλιωθεί με όσους έχει εχθρότητα. Αυτό είναι πατέρες μου το κύριο έργο μας. Για τα άλλα τα λεγόμενα κοινωνικά και ωφέλιμα όπως για παράδειγμα για τα αδέσποτα ζώα, που ακούγεται τελευταία εδώ στην επαρχία Μεγαλουπόλεως, δεν θα είμαστε αδιάφοροι, δεν επιτρέπεται να είμαστε αλλά θα διδάσκουμε τους λαϊκούς και θα προτρέπουμε αυτούς να προβαίνουν στην φροντίδα τους…” αναφέρει στο πρώτο μέρος της εγκυκλίου ο κατά τοπον 80χρονος Μητροπολίτης Μεγαλουπόλεως και Γόρτυνος κ.κ Ιερεμίας, ενώ η εγκύκλιος συνεχίζει σε πιο αυστηρό ύφος: “Αλλά το να διοργανώνουμε εμείς των έργων για αυτά, το να γράφουμε σε εφημερίδες για αυτά και να λέγουν “ο παππάς των αδέσποτων”, αυτά δεν τα δέχομαι στην μητρόπολή μου. Την προσβάλλει. Απαγορεύεται λοιπόν δια τους ιερείς της μητροπόλεως μας να καταγίνονται από μονοί τους σε τοιάυτα έργα. Όποιος ιερέυς διαφωνεί προς τη θέση αυτή την οποία θεωρώ πατερική και και ορθόδοξη και θέλει να καταγίνεται εκ παραλλήλου προς το ιερατικό του θείο έργο και με έργα προς αυτό που ανέφερα με την ασχολία με αδέσποτα ζώα, ευχαρίστως του δίνω απολυτήριο να φύγει από την μητρόπολη. Ευχαρίστως”.

Ο μητροπολίτης Ιερεμίας
Ο φιλόζωος αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Στέφας
Η ανάρτηση του αρχιμανδρίτη
Η εγκύκλιος της Μητροπόλεως για τα αδέσποτα

Μάλιστα όπως λέει καταλήγοντας στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο Μητροπολίτης ” αναφέρθηκα στην περίπτωση των αδέσποτων ζώων γιατί περί αυτών ακούγεται στην περιοχή μας και περι αυτών μου έκαναν παράπονα οι Χριστιανοί λέγοντάς μου ότι “δεν θέλουμε εμείς εδώ στα μέρη μας έτσι τον ιερέα να λέγει για τα ζώα”. Τέλος, ο Μητροπολίτης μέσα στην εγκύκλιό του αναφέρει ότι αγαπάει τα ζώα και προσπαθεί να είναι ήρεμος λόγω των προβλημάτων υγείας που έχει: “ακόμη σας λέγω Πατέρες μου ότι σκεφθείτε με ότι είμαι 80 ετών, ότι βαρύνομαι με καρδιακά προβλήματα, τα οποία μου έφεραν και άλλα αρρωστήματα, ότι βρήκα την έργασία μου 5 μηνών πίσω λόγω των διαφόρων κρίσεων και προβλημάτων και δι΄αυτό λυπηθείτε με” αναφέρει στην τελευταία του παράγραφο ο σεβάσμιος αρχιερεύς!