Αυτό είναι το υπερμεγέθης άγαλμα των Μεγάρων και η σπουδαία ιστορία του. Που βρίσκεται τώρα…

Το υπερμεγέθους άγαλμα Νίκη των Μεγάρων στις αρχές του περασμένου αιώνα στο Θησείο
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, το σπουδαίο αυτό άγαλμα γίνεται σημείο διατριβής για ειδικευμένους αρχαιολόγους από όλο τον κόσμο.

Ας δούμε λίγο την ιστορία αυτού του υπερμεγέθους αγάλματος: Η Νίκη των Μεγάρων βρέθηκε το 1820 από τον προεστό της Κορίνθου Θεοχάρη Ρέντη ο οποίος έκανε ανασκαφές στα Μέγαρα και πούλαγε αγάλματα σε ξένους!!! Το σημείο που βρέθηκε ήταν στα Δυτικά της ανατολικής ακρόπολης των Μεγάρων (δηλ. στα Δ. του λόφου του Πρ. Ηλία) ο αριθμός εύρεσης για το Εθν. Αρχ. Μουσείο έχει το Νο225. Στις 8 Ιουνίου 1827 στο σπίτι του Ρέντη στη Πάρο υπογράφουν συμφωνητικό για να την αγοράσει μαζί με άλλα δύο από τα Μέγαρα ο συνταγματάρχης Karl Wilhelm von Heideck και η χήρα του Ρέντη. Μετά δύο χρόνια το 1829 ο K.W. v Heideck φεύγει για την Βαυαρία από την οποία θα επιστρέψει στην Ελλάδα το 1833 ως μέλος της αντιβασιλείας!!! Τα αγάλματα δεν μπορεί πια να τα πάρει επειδή στην Ελλάδα υπήρχε ο νόμος που απαγόρευε την εξαγωγή αρχαιοτήτων. Με σχετικό έγγραφο ημερομηνίας 20 Μαΐου 1829 αναγκάζεται να τα παραχωρήσει στο νεοσυσταθέν Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά στο ίδιο έγγραφο ζητάει τα λεφτά που είχε δώσει στην χήρα Ρέντη για να τα αποκτήσει και αναφέρει ότι τα αγάλματα είναι θαμμένα στα Μέγαρα.

Η Νίκη των Μεγάρων είναι θέμα διατριβής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Νίκη των Μεγάρων από το 1842 που υπάρχει χαλκογραφία του Andrea Gasparini μέχρι τουλάχιστον το 1868 που είναι η στερεοσκοπική πλάκα που βλέπουμε, ήταν έξω από τον Ναό του Θησείου.

Η Νίκη των Μεγάρων σήμερα φυλάσσεται στη αυλή των θαυμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και είναι ένα από τα ευρήματα που γίνονται

Πηγη : Μεγαρικά Γεωργίου Δεσπίνη