Ο Δημήτρης Σούρας στο RespectNews: “Ψυχολογικά προβλήματα και αγχώδης κατάθλιψη έχουν…”

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας θεωρείται ένας από τους πιο έγκριτους Έλληνες ψυχιάτρους με περγαμηνές στο ενεργητικό του. Επιστήθιος φίλος της Μάρθας Καραγιάννη, της Ζωζώς Σαπουντζάκη, του Νίκου Γαλανού και πολλών άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, έχει μάθει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Λίγο πριν εκπνεύσει το “κακό” 2020 μιλάει στο Respectnews.gr για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος και τι του ζητούν οι πολίτες, όταν τον επισκέπτονται στο ιατρείο του!
Το 2020 επιτέλους φεύγει. Τι απομένει από αυτή την άσχημη χρονιά;
Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά: απομένει το εμβόλιο για τον κορονοιό το οποίο είναι η ελπίδα για να καταπολεμήσουμε την φοβερή αρρώστια που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, σαν ένα μαύρο σύννεφο.
Ο κορονοιός να φανταστώ ότι έχει φέρει και πολλά ψυχολογικά προβλήματα στον κόσμο;
Αυτά είναι τα κακά που αφήνει πίσω του το 2020. Κατά πρώτον είναι ο κορονοιός παράλληλα με την φτωχοποίηση που έχει επιφέρει. Έπειτα είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που έχει φέρει στον κόσμο και η αγχώδης κατάθλιψη. Έχουμε μια άυξηση του άγχους καθώς και πολλούς ανθρώπους που έχουν καταθληπτικές αντιδράσεις. Περισσότερο όμως από όλα ο κόσμος εκτός από τον φόβο του θανάτου έχει και τον φόβο της οικονομικής καταστροφής.
Για τι ποσοστά μιλάμε;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες ποσοστών όμως και στα ιδιωτικά και στα δημόσια ψυχιατρεία υπάρχει μια αύξηση αρκετά μεγάλη.
Ο κόσμος που σας επισκέπτεται συνήθως τι σας ζητάει;
Ο κόσμος ζητάει να τον απαλλάξω από τα φοβερά ψυχοσωματικά συμπτώματα τα οποία τον έχουν καταβάλλει. Θέλει να ξεφύγει από το άγχος που του στερεί τις ωραίες στιγμές της ζωής του!
Πιστεύετε πως το 2021, θα είναι καλύτερο από το 2020;
Μίλησα με έναν Κινέζο επιστήμονα ο οποίος μου έλεγε ότι το 2020 “ήταν ένα πολύ βαρύ μέταλλο, ενώ το 2021 θα είναι ένα κάπως πιο ελαφρύ μέταλλο”. Δανείζομαι αυτά τα λόγια και βάσει στατιστικών υποχρεωτικά το 2021 θα είναι καλύτερο από το “κακό” 2020!
Στο θέμα των καλλιτεχνών, περνάνε μεγαλύτερο λούκι από τους απλούς πολίτες;
Ο καλλιτεχνικός κόσμος περνάει πολύ μεγάλο λούκι, χωρίς δουλειά να υπομένει πότε θα γίνει επανέναρξη της εργασίας τους. Ευτυχώς που υπάρχει και μια αχτίδα φωτός μέσα από την μυθοπλασία και τα ριάλιτυ για να μπορούν κατα κάποιον τρόπο να επιβιώσουν. Είμαι στο πλευρό τους και ελπίζω γρήγορα να τελειώσει ο Γολγοθάς τους!
Κύριε Σούρα, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όλο τον κόσμο με τον ερχομό της νέας χρονιάς;
Τα πράγματα αυτή την στιγμή συνεχίζουν και είναι πάρα πολύ δύσκολα. Αλλά εγώ και όλοι εμείς λεγόμαστε “άνθρωποι”. Που σημαίνει άνω θρόσκω “κοιτάζω ψηλά”. Αυτό είναι το μήνυμά μου!

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα σε αφιέρωμα για την Μάρθα Καραγιάννη