Μεγάλο Σάββατο του 2005 έφυγε ο σπουδαίος Πάνος Γεραμάνης!!!

Ο Πάνος Γεραμάνης ήταν η απόλυτη προσωποποίηση αυτού που λέμε ” ο άνθρωπος των τραγουδιστών”. Ο έμπστος, ο φίλος, ο επαγγελματίας δημοσιογράφος και ο αγαπημένος όλων. Ήταν Μεγάλο Σάββατο του 2005, όπως και σήμερα δηλαδή, που η φωνή του ελληνικού τραγουδιού, πέταξε ψήλά!
Μέρα μνήμης η σημερινή λοιπόν, ας θυμηθούμε αυτον τον σπουδαίο άνθρωπο και δημοσιογράφο!
Ο Πάνος Γεραμάνης γεννήθηκε στο Βασιλικό Ευβοίας τον Δεκέμβριο του 1945   και πέθανε το Μεγάλο Σάββατο 30 Απριλίου 2005. Ήταν μουσικός παραγωγός εκπομπών, βιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού

Σε νεαρή ηλικία το 1964 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα “Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας”, για να συνεργαστεί στη συνέχεια με πλήθος καθημερινών ή μη εντυπων αθλητικής (Άθενς Φούτμπολ, Αθλητικά Χρονικά, Ματιές στα Σπορ, Ομάδα, Πειραϊκά Σπορ, Φως των σπόρ) και ποικίλης ύλης (Απογευματινή, Ακρόπολις, Έθνος και Ελληνοσοβιετικά Χρονικά, Πρώτη, Κέρδος, Τα Νέα). Τα επαγγελματικά και προσωπικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονταν στη μουσική, κυρίως στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού του περασμένου αιώνα, το ποδόσφαιροκαι το ραδιόφωνο.

Απεβίωσε στην εξοχική του κατοικία το Μεγάλο Σάββατο του 2005, εξαιτίας καρδιακής ανακοπής και σε ηλικία 59 ετών. Η βιογραφία του εκδόθηκε το 2010 από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ιστορίας και συγγραφέα Βασίλη Καρδάση, με τη συμπερίληψη ηχητικού υλικού συνέντευξής του στην κρατική ραδιοφωνία. Τη δεκαετία του 2010 ο φορέας επικουρικής ασφάλισης του δημοσιογραφικού κλάδου ΕΔΟΕΑΠ, θέσπισε το Έπαθλο Πάνος Γεραμάνης για απονομή στα πλαίσια των ετήσιων βραβεύσεων του Πανελλήνιου Συνδέσου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) σε μέλη του.
Η φιλία του Πάνου Γεραμάνη με όλα τα ιερά τέρατα του ελληνικού τραγουδιού, είναι υποδειγματική. Από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Στέλιο Καζαντζίδη εως και τους νεότερους Γλυκερίας, Ελένη Βιτάλη και μια λίστα από αναρρίθμητους καλλιτέχνες.