Έτσι θα πάμε στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα!

Το φετινό Πάσχα οι ναοί ανοίγουν με διπλή μάσκα και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων. Η Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ενώ στον προαύλιο χώρο των ναών και χωρίς ακολουθία πιστών θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου. Όπως ανακοινώθηκε θα είναι υποχρεωτικό τα self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό.

Τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι ναοί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε χθες η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Στα μέτρα προστασίας, προκρίθηκε η σύσταση για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των Ναών.
Συγκεκριμένα:-Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

-Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

-Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

-Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Ανάσταση στις 9 το βράδυ

H Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξάλλου έχει ήδη αποφασίσει την χρονική μετάθεση των ιερών Aκολουθίων της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου να διευκολυνθεί η παρουσία περισσότερων πιστών στους ναούς.

Πιο συγκεκριμένα η ακολουθία της Αναστάσεως αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ και όχι στις 12 όπως τελείται κανονικά καθώς υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όλες οι απογευματικές ακολουθίες από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη θα τελεστούν κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ., την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή (Επιτάφιος) στις 6.00 μ.μ. Όπως τονίζει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου τόσο κατά την τελετή της Ανάστασης όσο και στις άλλες ακολουθίες θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης των προαύλιων χώρων των Ναών.
Πηγη: Πρωτο θεμα