Γιατί ξεκίνησε από το «μηδέν» η έρευνα για τη Μαλένα και την Ίριδα και δεν έγινε επαναξιολόγηση των στοιχείων

Η Δικαιοσύνη διέταξε να γίνει η έρευνα για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας από την αρχή γιατί υπήρχαν προβλήματα στην προσπάθεια επαναξιολόγησης των δεδομένων, καθώς η επιτροπή των ιατροδικαστών ήταν άτυπη και δεν είχε καμία νομιμοποίηση ώστε να έχει πρόσβαση σε πολύτιμο υλικό.

Το παράδοξο και το απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι νοσοκομεία και ιατροδικαστές δεν έδιναν τα στοιχεία στην επιτροπή αυτή ώστε να προχωρήσει η έρευνα, η οποία έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινή γνώμη, και στέκονταν στο γράμμα του Νόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή της ιατροδικαστικής της Αθήνας έψαχνε μόνο το θάνατο της Μαλένας, άτυπα μέχρι τώρα, διότι φέρεται η Πάτρα να μην είχε στείλει στοιχεία στην Αθήνα, ενώ τώρα η εισαγγελική παραγγελία είναι δεσμευτική.

Δύο εμπειρότατοι ιατροδικαστές της Αθήνας, ο προιστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Νίκος Καρακούκης και ο Νίκος Καλογρηάς καλούνται να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα πραγματικά αίτια θανάτου των δύο παιδιών, όπου θα έχουν δικαίωμα και πρόσβαση σε οποιοδήποτε στοιχείο κρίνουν εκείνοι απαραίτητο.

«Όποιοι εμπλέκονται δικαίως έχουν χάσει τον ύπνο τους» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αποκάλυψε πως υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για τους θανάτους των δύο άλλων παιδιών από την υπόθεση της Πάτρας και ξεκαθάρισε πως κανείς δεν γλιτώνει από τον νόμο.

«Η υπόθεση είναι συγκλονιστική. Δεν το χωρά ανθρώπινο μυαλό αυτό το οποίο έχει συμβεί. Είναι μια ευκαιρία μέσα από αυτή τη τραγωδία, να αναδειχτούν δύο μηνύματα τα οποία ενδιαφέρουν σίγουρα όλους τους πολίτες: Έχουμε μία αστυνομία πολύ υψηλού επιπέδου, υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται, υπάρχει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών με 400 εξειδικευμένα στελέχη που ερευνούν την υπόθεση. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σε αυτό το έγκλημα όπως και σε σειρά άλλων το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες θα μάθουμε όλη την αλήθεια και όποιος ή όποιοι είναι ένοχοι για οποιαδήποτε δολοφονική πράξη θα συρθούν στη δικαιοσύνη. Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία. Η έρευνα είναι πολυσύνθετη, είναι εξονυχιστική και δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει ότι θα είναι απολύτως αποτελεσματική. Όποιοι εμπλέκονται θεωρώ ότι δικαίως έχουν χάσει τον ύπνο τους. Υπό τη προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν στοιχειώδη συνείδηση για ότι έχει συμβεί. Ας κρατήσουμε κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα μείνει, οι πολίτες να εμπιστεύονται την αστυνομία, να εμπιστεύονται τις κρατικές αρχές και όλοι να γνωρίζουν κάτι, κάνεις δεν γλυτώνει από το νόμο. Είμαστε αποφασισμένοι γι αυτό το μήνυμα το κάνουμε πράξη σε όλα τα μέτωπα, όπως και σ’ αυτήν τη δύσκολη και τραγική υπόθεση».

Η δικηγόρος Κατερίνα Μαυροειδή με ανάρτησή της στο Facebook εξηγεί το λόγο που ο πατέρας των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, Μάνος Δασκαλάκης δηλώνει συνεχώς ότι δεν είχε καταλάβει το παραμικρό για την πρώην σύζυγό του και κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Όλες αυτές τις ημέρες πολλοί εχουν σοκαριστεί με την συνέντευξη του πατέρα των τριών παιδιών και με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να μην είχε αντιληφθεί τίποτα από τα δρώμενα σχετικά με την κατηγορούμενη και παράλληλα να τονίζει οτι ήταν άψογη μητέρα.

Η νομική μου άποψη είναι η εξής:

Ο ίδιος είναι φυσικό και επόμενο να προβάλλει και να υιοθετεί αυτούς τους ισχυρισμούς γιατί πιστεύει οτι έτσι προστατεύεται.
Διότι αν πει αλήθειες, κινδυνεύει με το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με άρθρο του ποινικού κώδικα ο οποίος εκθέτει σε κίνδυνο ανήλικο που έχει υπό την προστασία του και έχει υποχρέωση να το φροντίζει και να το διατρέφει τιμωρείται με φυλάκιση. Εάν ωστόσο επέλθει θάνατος όπως εν προκειμένω τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια. Συνεπώς λύεται η απορία γιατί τα παρουσιάζει ολα τέλεια»

Πηγη: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ