Σμάρω Στεφανίδου: Η αγαπημένη δευτεραγωνίστρια του Βασίλη Λογοθετίδη που αγαπούσε την ζωή και φοβόταν τον θάνατο!

Η Σμάρω Στεφανίδου υπήρξε η μόνιμη δευτεραγωνίστρια του Βασίλη Λογοθετίδη σε όλες τις θεατρικές και κινηματογραφικές του δουλειές. Άλλωστε ο Λογοθετίδης δεν άλλαζε ποτέ συναδέλφους του στο θίασο, αν έδεναν πάνω στο θεατρικό σανίδι. Και ποιοι ήταν οι μόνιμοι συνεργάτες του; Ο κολλητός του Βαγγέλης Πρωτόππαπας, η Σμάρω Στεφανίδου και η Ίλυα Λιβυκού με την οποία πορέυτηκε μαζί της και στη ζωή μέχρι τον θάνατό του!
Ας δούμε όμως τη ζωή της αξιολάτρευτης Σμάρως Στεφανίδου η οποία αν και έφυγε σε ηλικία 97 ετών, δεν ήθελε να αποχωριστεί τη ζωή μέχρι το τέλος της!

Στο πλοίο “Βασίλισσα Φρειδερίκη” όταν πήγαν με το θίασο Βασίλη Λογοθετίδη στην Αμερική. Το ταξίδι διήρκεσε 3 μήνες

Μια ζωή, όλο χαμόγελο…

Η Σμάρω Στεφανίδου (Αθήνα 4 Σεπτεμβρίου 1913-7 Νοεμβρίου 2010) είχε καταγωγή  από τους γονείς και τους παππούδες της από την Μικρά Ασία. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή στην Αθήνα και έμαθε ξένες γλώσσες και πιάνο. Από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο και έκανε παραστάσεις στα παιδιά. Κρυφά από τους γονείς της εργαζόταν και χρηματοδοτούσε τις σπουδές της στη Δραματική σχολή Εθνικού Θεάτρου, καθώς οι γονείς της ήταν αρνητικοί στο να γίνει ηθοποιός. Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το 1937, την πήρε στο θίασό της η Κοτοπούλη και από το 1952 ήταν βασική καρατερίστα στο θίασο του Λογοθετίδη, δίπλα στον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1960.

Συνεργάστηκε επίσης με την Κατερίνα Ανδρεάδη, την Έλλη Λαμπέτη, το Δημήτρη Χόρν, το Λάμπρο Κωνσταντάρα, το Γιάννη Φέρτη, την Ξένια Καλογεροπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Στέφανο Ληναίο, το Γιάννη Γκιωνάκη, το Νίκο Κούρκουλο, τον Αντώνη Αντύπα και πολλούς άλλους. Σταθμός της καριέρας της ήταν η Εκάβη στο έργο «Τρωάδες» του Ευρυπίδη στο Θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Στην Ακαδημία Τσαρούχη, όπως την έλεγε η ίδια, έμαθε πολλά και σοφά πράγματα. Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951, με την ταινία του Γ. Ζερβού «Τα τέσσερα σκαλοπάτια». Από τότε έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων διασκευές θεατρικών έργων στα οποία είχε εμφανιστεί.

Ενεργή είναι επίσης η παρουσία της στο ραδιόφωνο με σειρές, θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων, όπως η ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το Τρίτο Στεφάνι», του Κώστα Ταχτσή, που μεταδόθηκε σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979. Η διασκευή και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Παυριανού, τον ρόλο της Νίνας ερμήνευσε η Ρένα Βλαχοπούλου και της Εκάβης η ίδια η Σμάρω Στεφανίδου.

Παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σειτανίδη από τον οποίο απέκτησε μια κόρη, τη Λήδα-Ειρήνη (γνωστή ως Λήδα Shantala). Η Σμάρω Στεφανίδου μαζί με την κόρη της, το φθινόπωρο του 2003 αποπεράτωσαν το Shantom, Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου-Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι, που στεγάζει μαθήματα, σεμινάρια (χορού, γιόγκα, πολεμικών τεχνών, θεάτρου, εναλλακτικών θεραπειών κ.ά), και παραστάσεις, αλλά και όλων των ειδών πολυ-πολιτισμικές εκδηλώσεις: ένας πόλος επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, συνάντησης και επικοινωνίας, μέσα σε ένα πλαίσιο που σέβεται τον άνθρωπο και στοχεύει στην ανάπτυξη του δυναμικού του.
Η ίδια ακόμα και λίγες μέρες πριν φύγει από τη ζωή, μιλούσε για τα σχέδια που είχε στο μυαλό της για το επόμενο διάστημα. Όπως έλεγε “θέλω ακόμα ένα χειροκρότημα” πριν αποχαιρετήσω οριστικά. Τελικά δεν πρόλαβε έφυγε στις 7 Νοεμβρίου 2010!

Με την κόρη της Λήδα Σάνταλα