Θρήνος: Έφυγε μόνη και ξεχασμένη από όλους η Σούλη Σαμπάχ!

Μια ακόμα θρυλική μορφή του θεάτρου, κινηματογράφου και του τραγουδιού, η Σούλη Σαμπάχ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.
Την είδηση έκανε γνωστή η φίλη της Μαριαλένα Οικονομίδου, γράφοντας χαρακτηριστικά: “Ήταν τόσο αγαπημένοι μας φίλοι. Μία κυρία και ένας κύριος. Ή Σούλη Σαμπάχ που μας έφυγε δυστυχώς και ό Δημήτρης Νικολαιδης. Τους έζησα από παιδί..Πονάω όταν κάποιοι τόσο χαρισματικοί άνθρωποι φεύγουν έτσι. Τόσο άσχημα, μόνοι τόσο μόνοι..Όπως ή Σούλη…Όπως ό Δημήτρης πού υπέφερε….Εγώ τους γνώρισα νέους όλους τους παλιούς, νά χαμογελούν να ονειρεύονται..Κανείς δεν ξέρει τι θα τού συμβεί εντέλει στη ζωή.Γι αυτό εσείς οι νεότεροι νά χαίρεστε όλες τις στιγμές σας.Και εσείς όλοι οι υπόλοιποι,νά κάνετε τό ίδιο…Ήταν και καλά πλάσματα και οι δύο και καλλιεργημένοι άνθρωποι. Σούλη Καλό ταξίδι, θά πάς στον Δημήτρη σου…Δυστυχώς θα τολμήσω να πω.Ότι φεύγουν πικραμένοι όι καλοί άνθρωποι. Ενώ τά καθίκια δεν καταλαβαίνουν…Τά κενά πλάσματα…Τί να πω; Καλύτερα κάποιες φορές να φεύγεις όταν ή ζωή σού φέρεται τόσο σκληρά..”


Χτυπημένη από άνοια εδώ και χρόνια, η σπουδαία πρωταγωνίστρια έφυγε σχεδόν μόνη. Στην τελευταία της συνέντευξή της στην Espresso μιλούσε για την μοναξιά της και για τα δύο ανήψια της, τα οποία ζούσαν στην Γερμανία. Η Αναστασία Χριστοδούλου όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 16 Φεβρουαρίου 1932  και έγινε γνωστή κυρίως με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Σούλη Σαμπάχ («φως της ανατολής, φως της αυγής» στα αραβικά) . Ο πατέρας της καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου και η μητέρα της από τη Χίο. Τη δεκαετία του 1950 ήρθε στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδάει στο γνωστό κοσμικό κέντρο «Τζάκι». Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία “Λατέρνα Φτωχεια και Φιλοτιμο”  Έχει παίξει επίσης στην τηλεόραση και στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις.

 

Με τον φίλο της δημοσιογράφο που της πήρε την τελευταία συνέντευξη Νίκο Νικόλιζα

Ξεχασμένη από όλους…

Η Σούλη Σαμπάχ έδωσε δύο τελευταίες συνεντεύξεις πριν η άνοια την κυριεύσει και την βυθίσει στο σκοτάδι. Τον Μάρτη του 2018 και τα Χριστούγεννα της ίδια χρονιάς. Η ίδια είχε αναφέρει στην Espresso και τον δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα, πόσο δύσκολα περνούσε τα τελευταία χρόνια. «Με ξέχασαν όλοι. Το τηλέφωνό μου έχει σταματήσει να χτυπάει εδώ και χρόνια. Και οικονομικά τα βγάζω δύσκολα πέρα. Η υγεία μου είναι πολύ ταλαιπωρημένη. Όχι, δεν κλαίω. Δεν μπορώ να κλάψω και ούτε κάνω κακές σκέψεις. Είμαι αισιόδοξο άτομο» έλεγε στην «Espresso» αναπολώντας τις μεγάλες στιγμές που έζησε με τον κουμπάρο της και κορυφαίο Έλληνα ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη: «Μας πάντρεψε όλος ο θίασος. Και μέσα σε όλους ήταν και ο Βασίλης. Εγώ ήμουν πολύ φίλη με την Ιλυα Λιβυκού. Τώρα προσπαθώ και πάλι να σταθώ στα πόδια μου. Ήμουν πάντα άνθρωπος της αισιοδοξίας και δεν το βάζω κάτω. Τώρα ξεκίνησα και πάλι να περπατάω δειλά δειλά. Αν ήταν άλλος άνθρωπος, δεν θα σηκωνόταν ξανά. Εγώ όμως έχω ζωή μέσα μου» έλεγε η μεγάλη πρωταγωνίστρια, η οποία εδώ και χρόνια έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. «Δυστυχώς δεν δουλεύω εδώ και χρόνια και αυτό με κάνει να είμαι χάλια. Νοσταλγώ όσα πέρασα, όμως θα ήθελα να ξαναπαίξω και να με χειροκροτήσουν και πάλι» έλεγε τότε σε αυτό το συγκλονιστικό ξέσπασμα με παράπονο.

Στον γάμο της με τον Δημήτρη Νικολαίδη που τους είχε παντρεψει ο θίασος του Λογοθετίδη

Η Σούλη Σαμπάχ κυριάρχησε για πολλά χρόνια στα θέατρα και στον κινηματογράφο. Ωστόσο η σύνταξη την οποία έπαιρνε παρά τα συντάξιμα χρόνια, ήτανι πενιχρή. «Ποιος σου είπε ότι είμαι καλά οικονομικά; Δεν είμαι καλά. Ποιος να με βοηθήσει; Εγώ δεν έχω συγγενείς. Προσπαθώ να τα βγάλω πέρα. Δεν κάνω ούτε έξοδα ούτε τίποτα. Από τρεις συντάξεις που έπρεπε να παίρνω, παίρνω περίπου 700 ευρώ, όλες μαζί. Και ας πληρώναμε όλα αυτά τα χρόνια για ένσημα. Κοιτάζω να βολευτώ όπως μπορώ, όπως κάνουν χιλιάδες Έλληνες, και προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Λόγω της αρρώστιας του Δημήτρη μου διαλυθήκαμε οικονομικά. Αλλιώς δεν θα είχα ανάγκη. Είχαμε δουλέψει πολύ στη ζωή μας».
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Δέσποινα Νικολαϊδου

Στο ΤΑΣΕΗ, το Ταμείο των Ηθοποιών, δεν ήθελε να απευθυνθεί για οικονομική βοήθεια… Όπως και στους πολιτικούς που κάποτε υποκλίνονταν στο αχτύπητο ζευγάρι του θεάματος. Η περηφάνια ήταν προσόν της σε όλη τη ζωή της. «Ντρέπομαι. Δεν τα έκανα ποτέ αυτά ούτε τα κάνω και τώρα» λέει χαμογελώντας, ενώ, στην ερώτηση για το αν της έχουν κάνει κάποια πρόταση για δουλειά, με παράπονο απαντά: «Μπα. Πού να βρεθούν προτάσεις. Με ξέχασαν όλοι».

Μεγάλη πρωταγωνίστρια από πολύ μικρή ηλικία