Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι άνθρωποι που σημάδεψαν τόσο έντονα το όνομα Στέλιος-Στέλλα στην Ελλάδα. Ο Στέλιος Καζαντζιδης, η Στέλλα Γκρέκα, η Στέλλα Χασκίλ και ο Στέλιος Βαμβακάρης.
Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την θρυλική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη “Στέλλα” του 1955 όπου πρωταγωνιστούσε η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Φούντας, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Σοφία Βέμπο, η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο πολύ νέος τότε Κώστας Κακαβάς. Μάλιστα η ταινία ήταν τόσο πολύ έντονα πειστική στον κόσμο που για αρκετά χρόνια την Μελίνα Μερκούρη την φώναζαν στους δρόμους ως… “Στέλλα”.
Ας πάμε όμως στους μύθους του τραγουδιού με το όνομα που γιορτάζει σήμερα. Καταρχήν ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν και παραμένει για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, ορόσημο στο ελληνικό τραγούδι. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες της Καίτης Γκρέυ, κατά την πενταετή διάρκεια του αρραβώνα τους το ζευγάρι γιόρταζε μαζί την γιορτή τους, μιας και οι δύο γιορτές {Αγ. Αικατερίνης-Αγ. Στυλιανού}είναι δίπλα δίπλα. Έτσι κάθε χρόνο τέτοια μέρα έστηναν το δικό τους γλέντι μαζί με τους δικούς τους ανθρώπους και ξεφάντωναν στο σπίτι του Στέλιου στη Νέα Ιωνία.
Η Στέλλα Χασκίλ υπήρξε ένα από τα μυθικά πρόσωπα στο λαϊκό τραγούδι και ήταν η ανταγωνίστρια της Ρόζας Εσκενάζυ. Όπου πήγαινε η Ρόζα δεν πήγαινε η Στέλλα και το αντίθετο. Η φωνή της στο πλευρό του Στελλάκη Περπινιάδη, του Στράτου Παγιουμτζή και πολλών άλλων άφησε ανεξίτηλο το άρωμά της. Πολλές γυναικείες φωνές αργότερα προσπάθησαν να μιμηθούν την Στέλλα Χασκίλ, όμως δεν τα κατάφεραν. Η Στέλλα Χασκίλ πέθανε πολύ νέα {γεννήθηκε το 1918 και απεβίωσε το 1954.
Η Στέλλα Γκρέκα ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία τραγουδιστών που ο μύθος κατόρθωσε να φτάσει στα ουράνια και μάλιστα με ελάχιστη δισκογραφία στην Ελλάδα. Πάνω σε εκείνη γράφτηκε η θρυλική ταινία “Μαρίνα” η οποία βγήκε στους κινηματογράφους το 1947. Η Στέλλα Γκρέκα παντρεύτηκε με τον Ορέστη Λάσκο. Ωστόσο η ζωή της όπως η ίδια έχει αποκαλύψει ήταν ένα μαρτύριο στο πλευρό του. Αποτέλεσμα ήταν να τα παρατήσει όλα και να φύγει για την Αμερική. Εκεί έκανε αρκετά μεγάλη δισκογραφία, παντρεύτηκε έκανε μια κόρη ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 επέστρεψε. Αν και το ελαφρό τραγούδι είχε ήδη ολοκληρώσει τον κύκλο του, η Στέλλα Γκρέκα έκανε σπουδαίες επανεκτελέσεις του Αττίκ, του Μουζάκη, του Κορίνθιου, του Σουγιούλ και άλλων με τεράστια επιτυχία. Σήμερα είναι 97 ετών ακμαιότατη και ζει στην Κηφισιά!
Τελευταίο αφήσαμε τον πρόωρα αδικοχαμένο γιο του Μάρκου Βαμβακάρη, τον Στέλιο. Ήταν το μεγάλο παιδί του πατριάρχη του ρεμπέτικου που είχε να σου διηγηθεί απίστευτες ιστορίες από τον πατέρα του. Ο Στέλιος όχι μόνο πάτησε πάνω στα χνάρια του πατέρα του, αλλά έγινε ξακουστός σε πολλά μέρη του κόσμου μιας και μπόρεσε να συνδέσει το ρεμπέτικο τραγούδι με την τζαζ καθώς και με άλλους μουσικούς ρυθμούς.