Όλη η αλήθεια για τον κίνδυνο των ταινιών της Finos Film από διαρροή χημικών!

 

Διευκρινήσεις δίνει η εταιρεία Φίνος Φιλμ σχετικά με την είδηση ότι στο ιστορικό κτήριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας στο Μεταξουργείο σημειώθηκε διαρροή χημικών με κίνδυνο να καταστραφούν εκατοντάδες ελληνικές ταινίες που ήταν αποθηκευμένες εκεί, κάτι που τελικά απετράπη χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Φίνος Φιλμ εξηγεί:

Χθες έγινε γνωστό ότι στις πρώην εγκαταστάσεις της Φίνος Φιλμ, αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, ένα ατύχημα που θα κόστιζε την απώλεια δεκάδων ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμοδίου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Είναι σημαντικό, όμως, να διευκρινιστεί οτι καμία από αυτές τις ταινίες δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ.

Το κτήριο στην οδό Χίου 53 στο Μεταξουργείο ήταν ο θρυλικός χώρος όπου στεγάζονταν τα γραφεία και τα εργαστήρια της Φίνος Φιλμ από το 1954 μέχρι και το 1977, όταν και ο Φίνος έφυγε από τη ζωή και η εταιρεία σταμάτησε τις παραγωγές. Αξίζει να διευκρινηστεί πως το συγκεκριμένο κτήριο δεν ήταν ποτέ ιδιοκτησία της εταιρείας. Από το 1977 μέχρι το 2013, η Φίνος Φιλμ συνέχιζε να νοικιάζει ένα μέρος του κτηρίου, ενώ οι υπόλοιποι χώροι νοικιάζονταν κατά καιρούς από άλλες εταιρείες.

Το 2013, η Φίνος Φιλμ αποχώρησε από το κτήριο της οδού Χίου 53, μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό και τις ταινίες της στα νέα της γραφεία στον Χολαργό, αλλά και στα στούντιο της εταιρείας στα Σπάτα. Οι δεκάδες ταινίες που κινδύνεψαν με ολοσχερή καταστροφή από διαρροή χημικών δεν ανήκουν στην Φίνος Φιλμ και φυσικά δεν είχε καμία αρμοδιότητα ή ευθύνη η εταιρεία.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως οι ταινίες της Φίνος Φιλμ, όχι μόνο υπάρχουν και διαφυλάσσονται σε χώρους της εταιρείας, αλλά έχουν αποκατασταθεί και ψηφιακά από το 2010.