Η εποχή φυτέματος της ντομάτας!!!

Κατά την φύτευση της ντομάτας ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα στους λάκους φύτευσης, σε μορφή κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και ταυτόχρονα το κάνουμε πιο αφράτο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς σε αφράτο χώμα οι ρίζες του φυτού της ντομάτας προχωράνε περισσότερο μέσα στο έδαφος, το φυτό έχει καλύτερη στήριξη και ανάπτυξη, θέτοντας της βάσης για υψηλότερη και πιο ποιοτική παραγωγή. Φυτεύουμε τα φυτά της ντομάτας στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις που δημιουργούν προβλήματα. Αν φυτέψουμε τις ντοματιές μας σε αποστάσεις ενός μέτρου μεταξύ των φυτών τομάτας και 1,5-2 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης, είναι σίγουρο ότι εξασφαλίζουμε τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των φυτών. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε βελτίωση της παραγωγής και μείωση ενδεχόμενων μυκητολογικών και εντομολογικών ασθενειών της ντομάτας.

Τι ανάγκες σε πότισμα έχουν οι ντοματιές και κάθε πότε ποτίζουμε;

 

Το πότισμα είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία για την ντομάτα για να έχει καλή ανάπτυξη και να κάνει πολλούς και νόστιμους καρπούς. Το σύστημα ποτίσματος με σωλήνες που φέρουν σταγόνες είναι η πλέον κατάλληλη για τις ντομάτες μας, είτε πρόκειται για καλλιέργεια στο έδαφος είτε σε γλάστρα. Φροντίζουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τα φυτά της ντομάτας, ειδικά στα αρχικά στάδια, γιατί με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν αδύνατο επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν θα αναπτυχθύν σωστά. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, τα φυτά της ντομάτας χρειάζονται σχετικά μικρές ποσότητες νερού, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των ανθέων. Συνήθως, την περίοδο της άνοιξης ποτίζουμε τις ντοματιές μας 2 φορές τη βδομάδα. Κατά την καρποφορία της ντομάτας, την καλοκαιρινή περίοδο, οι ντοματιές μας χρειάζονται περισσότερη ποσότητα νερού και πότισμα κάθε 2 μέρες. Ειδικά στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, σε περίοδο καύσωνα, το πότισμα στις ντοματιές μας θα πρέπει να γίνει ακόμα και καθημερινό.

Ποιο είναι το καλύτερο λίπασμα για τις ντομάτες μας;

 

Η καλλιέργεια της ντομάτας έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπανση για να δώσει πλούσια καρποφορία και παραγωγή ζουμερών και γλυκών καρπών. Πέραν της βασικής λίπανσης όταν φυτεύουμε, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο με κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. H πρώτη λίπανση γίνεται περίπου 2-3 βδομάδες μετά τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή λιπάσματος ανά 1 μήνα. Η προσθήκη καλίου στις ντοματιές βοηθά στην παραγωγή μεγάλων και ζουμερών καρπών, ενώ η προσθήκη μαγνησίου βοηθά σημαντικά στο πρασίνισμα των φύλλων της ντομάτας, καθώς διευκολύνει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης. Όταν η ντομάτα παρουσιάζει το φαινόμενο της ξηρής κορυφής, δηλαδή παρατηρούμε ένα μαύρισμα στο κάτω μέρος του καρπού, αυτό οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου. Αν το λίπασμα μας δεν περιέχει ασβέστιο, προσθέτουμε συμπληρωματικά ειδικό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αποφεύγουμε την υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου (αμμωνίες) στην ντομάτα και την προσθήκη αχώνευτης κοπριάς, ειδικά κατά την περίοδο της καρποφορίας, καθώς συντελεί σε υπερβολική βλάστηση, σε μειωμένη παραγωγή και σε ευαισθησία σε μυκητολογικές ασθένειες.

Χρειάζονται κλάδεμα οι ντοματιές;

 

Οι θαμνώδεις ποικιλίες ντομάτας που καλλιεργούνται την άνοιξη και το καλοκαίρι δεν χρειάζονται κλάδεμα και γι’ αυτό αναφέρονται και ως αυτοκλαδευόμενες. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αραιώνουμε κατά διαστήματα βλαστούς που εμπλέκονται στο εσωτερικό των φυτών της ντομάτας και να απομακρύνουμε τα κάτω φύλλα για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό στα φυτά μας. Επίσης, αραιώνουμε τους καρπούς της ντομάτας, όταν φέρουν πολύ μεγάλη καρποφορία, για να τις βοηθήσουμε στην παραγωγή μεγαλύτερων και πιο ζουμερών καρπών καθώς και στην καλύτερη ωρίμανσή τους.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και τα έντομα της ντομάτας;

 

Η καλλιέργεια της ντομάτας παρουσιάζει αρκετά προβλήματα από ασθένειες και έντομα που τη προσβάλλουν. Για το λόγο, σκονίζουμε το φύλλωμα των φυτών με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με διάλυμα θειαφιού και χαλκού για την οικολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών της ντομάτας, όπως του περονόσπορου και του ωιδίου. Χρησιμοποιούμε οικολογικά σκευάσματα σαπώνων αλάτων καλίου ή φυσικής πυρεθρίνης από γεωπονικα καταστήματα για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα που προσβάλλουν την καλλιέργεια της ντομάτας, όπως ο αλευρώδης, οι βρωμούσες και η μελίγκρα. Εναλλακτικά, για ερασιτεχνικές καλλιέργειες ντομάτας, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα με φυσικά υλικά (όπως έχουμε δείξει και σε βίντεο) με σκόρδο, τριμμμένο πράσινο σαπούνι, ελαιόλαδο, τα οποία εφαρμόζουμε κάθε 1-2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετωπιση των εντομολογικών προσβολών της ντομάτας. Το σκόνισμα της ντομάτας ή ο ψεκασμός του φυλλώματος με οικολογικο σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας βοηθά στην καταπολέμηση της τούτα της ντομάτας, ενός εντόμου που προσβάλλει τα φύλλα και τους καρπούς της τομάτας τα τελευταία χρόνια και κάνει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες ντομάτας στη χώρα μας.