Ο Χρήστος Πολίτης αποκλειστικά στο RespectNews: ‘Έτσι γυρίστηκε η ταινία “Σουλιώτες”!

 

Ο Χρήστος Πολίτης υπήρξε πάντα ένας ακριβοθώρητος ηθοποιός που οι συνεντεύξεις του και οι δηλώσεις του, σπανίζουν. Ωστόσο με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 ο Χρήστος Πολίτης θυμάται αποκλειστικά για το RespectNews και μιλάει στον Νίκο Νικόλιζα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην ταινία “Σουλιώτες” που γυρίστηκε το 1971 με μεγάλη εμπορική επιτυχία. “Η ταινία αυτή γυρίστηκε το 1971 στην Μυτιλήνη. Είναι μια από τις πρώτες ταινίες που πρωταγωνιστούσα και ήταν πολύ αξιόλογη” , είναι τα πρώτα λόγια του Χρήστου Πολίτη ο οποίος στις νεότερες γενιές έγινε γνωστός μέσα από την μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά “Λάμψη” του Νίκου Φώσκολου που κυριάρχησε για περισσότερα από 15 χρόνια ως Γιάγκος Δράκος.

 

Η αφίσα της ταινίας

Ο μεγάλος ηθοποιός, θυμάται με λεπτομέρειες τα όσα έζησε στην ταινία αλλά και τους σπουδαίους συμπρωταγωνιστές που είχε. “Εκτός από εμένα και την Κάτια Δανδουλάκη στην ταινία έπαιζε η σπουδαία Αλέκα Κατσέλη, ο Καλαβρούζος, ο Λαυρέντης Διανέλλος αλλά και ο Ισπανός στάρ Φερνάντο Σάντσο. Όλα τα γυρίσματα λοιπόν έγιναν στη Μυτιλήνη σε παραγωγή του Τζαίημς Πάρις και νομίζω ότι είναι από τις πιο καλογυρισμένες που υπάρχουν με τόσα εξωτερικά γυρίσματα. Αυτή την ταινία την γύρισε ο Τζαίημς Πάρις αμέσως μετά τον “Παπαφλέσσα”.
Στην επισήμανσή μας ότι κάποια στιγμή ο Τζαίημς Πάρις και οι ταινίες του είχαν “καταδικαστεί” από κριτικούς κινηματογράφου αλλά και εφημερίδες ότι ήταν πολύ κοντά με το καθεστώς της δικτατορίας, ο Χρήστος Πολίτης με ένα καυστικό λογοπαίχνιο μας αποστομώνει: “η Χούντα διήρκεσε 7 χρόνια και η γη δεν σταμάτησε να γυρίζει. Αυτά είναι βλακείες. Στην ταινία “Παπαφλέσσας” του Τζαίημς Πάρις που γυρίστηκε μέσα στην δικτατορία, δεν υπήρχε Έλληνας ηθοποιός που να μην έπαιζε. Από τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ μέχρι τον Άγγελο Αντωνόπουλο και πλήθος άλλων σπουδαίων ηθοποιών”.

 

Ο Χρήστος Πολίτης στην ταινία “Σουλιώτες”

Αν νοσταλγεί εκείνη την εποχή σήμερα ο Χρήστος Πολίτης; “Είναι σημαντικό που έγιναν αυτές οι ταινίες. Να νοσταλγώ εκείνες τις εποχές; Δεν υπάρχει λόγος. Είναι αστείο να λέμε “α θυμάμαι και νοσταλγώ”. Όχι. Έγιναν, πέρασαν και τα βλέπω με πολλή αγάπη. Είναι ιστορικές ταινίες και αν ο κόσμος τις αγαπάει, αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει πως κάτι σωστό κάναμε σε αυτή την δουλειά. Αλλά όχι δεν νοσταλγώ τίποτα από το παρελθόν”.

Παρασκήνια της ταινίας!

Στο επίκεντρο της Σχολικής Εφημερίδας του Δημοτικού Σχολείου Θερμής βρίσκονται τα γυρίσματα της ταινίας «Σουλιώτες», που είχε γυριστεί στη Λέσβο, με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.
Μία  από τις ταινίες αυτές «Οι Σουλιώτες»  γυρίστηκε  στη Λέσβο το 1971. Ο σκηνοθέτης Δ.  Παπακωνσταντής  μετέφερε  στην οθόνη το μυθιστόρημα του Μ. Περάνθη “Οι Σουλιώτες” με πρωταγωνιστές τους Χρ. Πολίτη, Κ. Δανδουλάκη, Γ. Κατράνη,  Αλ. Κατσέλη,  Λ. Διανέλλο, Χρ. Καλαβρούζο και Φ. Σάντσο. Το σενάριο είναι  του λογοτέχνη Πάνου Κοντέλη και η συμπαραγωγή είναι της Finos Film  και του Τζαίημς Πάρις.  Η ταινία έκοψε 117.124 εισιτήρια. Ήρθε  40η  ανάμεσα σε 90 ταινίες αυτής της σαιζόν.

 Τα γυρίσματα

Οι μάχες των Σουλιωτών με τους Τούρκους γυρίστηκαν στα βράχια πάνω από τα Δάφια και κοντά στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων. Άλλες  σκηνές γυρίστηκαν στο Σκαλοχώρι, στην Άργενο,  στο Βαφειό, στον Μόλυβο , στην Πέτρα, το Πετρί και τη Βατούσα. Κομπάρσοι ήταν κάτοικοι των χωριών, μιας και ο παραγωγός Τζαίημς Πάρις,  ήταν Βατουσιανός.

Στο φιλμ, οι Σουλιώτες πληροφορούνται ότι ο Αλή Πασάς θα τους επιτεθεί  και αποφασίζουν να αντισταθούν. Έτσι, όταν τους  πολιορκεί αποφασίζουν να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια τους. Το δράμα κορυφώνεται με τις Σουλιώτισσες να τραγουδούν “Στη στεριά δεν ζει το ψάρι” και να πέφτουν στον γκρεμό χορεύοντας.

Από περιοδικό της εποχής

 Τα απρόοπτα της ταινίας

# Κάτια Δανδουλάκη: Το άλογο δεν …ξεκίναγε : Χρειάστηκε να κάνω κάποιες σκηνές πάνω σε άλογο. Με είχαν πάει σε ένα βουνό, λοιπόν, και έπρεπε να με κυνηγάνε οι Τούρκοι. Ανέβηκα στο άλογο και έπρεπε να τρέξω για να πάω γρήγορα το μήνυμα στο Σούλι. Το άλογο όμως δεν ξεκινούσε με τίποτα.  Εν τω μεταξύ, ο στρατός των Τούρκων που ερχόταν πίσω μου είχε ξεκινήσει και με κυνηγούσε. Με φτάνουνε, με … προσπερνάνε και όταν είδε το άλογο το δικό μου τους «Τούρκους» να τρέχουν μπροστά, τότε πήρε ….μπρος κι αυτό και τελικά βρέθηκα εγώ να …. κυνηγάω εγώ τους Τούρκους…  Κρίμα που δεν κρατήσανε αυτό το βίντεο ως making of

# Γιώργος Κυρίτσης : Ισπανός, ο …  Αλή Πασάς : Ο Φερνάντο Σάντσο ήταν Ισπανός και έκανε ήδη τα γυρίσματα ως Δράμαλης στην ταινία “Παπαφλέσσας”. Επειδή χρειάζονταν και στους Σουλιώτες κάποιον να παριστάνει τον Αλή Πασά, “επίταξαν” τον Σάντσο να παίξει και αυτόν τον ρόλο. Ούτε ξέρω πως τον είχαν βρει. Βέβαια ο ρόλος του πήγαινε πολύ, ήταν μια χαρά όλο αυτό έτσι στημένο”.   Ο Σάντσο δεν μάθαινε καμία ατάκα, δεν μιλούσε, απλώς … μετρούσε. Έλεγε μόνο αριθμούς, ανοιγόκλεινε το στόμα και μετά στο μοντάζ τον μεταγλώττιζαν, έβαζαν κάποιον άλλον να μιλάει ελληνικά από πάνω του.

# Χάρης  Καλλίας :  Το Κούγκι  ήταν … μακέτα:  Ένας από τους κομπάρσους της ταινίας ήταν και ο Χάρης Καλλίας, που τότε υπηρετούσε τη θητεία του στη Λέσβο .    Αυτό που θυμάται πιο πολύ είναι η σκηνή της ανατίναξης στο Κούγκι από τον «ηγούμενο» Λαυρέντη Διανέλο.  Τέτοια αναπαράσταση της ανατίναξης δεν έγινε ποτέ. Με κάποιο τρυκ που χρησιμοποιήθηκε η κάμερες κατέγραψαν μια εντυπωσιακή ανατίναξη από μια μακέτα από …χαρτόνι της …έβαλαν φωτιά!!