Τέλος εποχής για την Αγία Αθανασία του Αιγάλεω!

Από το περιοδικό ΤΧΥΔΡΌΜΟΣ, της δεκαετίας του ΄60

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών η “Αγία Αθανασία του Αιγάλέω”. Κηδεύτηκε το Σάββατο συνοδεία αρκετών πιστών της καθώς και ιερέων που την ακολουθούσαν μέχρι και τις μέρες μας. Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, θρυλική μορφή για τους ρεπόρτερ των περασμένων δεκαετιών που προσπαθούσαν να αποσπάσουν από εκείνη έστω  μια φωτογραφία ή μια δήλωσή της. Αν κανείς ανατρέξει στο wikipedia θα διαπιστώσει ότι έχει συμπληρωθεί στο πεδίο θάνατος 20/2/2020, χωρίς να το μάθει κανείς.Την είδηση έκανε γνωστή η εφημερίδα Espresso! Ποια ήταν όμως η περίφημη Αγία Αθανασία του Αγάλεω που στο δέρμα της έβγαζε “μηνύματα” της Παναγίας;
Η Αθανασία Σάμαρη, που αργότερα έγινε γνωστή ως «Αγία» Αθανασία του Αιγάλεω γεννήθηκε το 1928 στην Παλιά Μανωλάδα. Μικρή δεν ήταν παρά μια αγράμματη βοσκοπούλα, όπως η ίδια έχει παραδεχτεί. Σε ηλικία 17 ετών ισχυρίστηκε ότι είδε σε όραμα την Παναγία. Τα «οράματα» της άρχισαν να πληθαίνουν, τα νέα διαδόθηκαν και η κοπέλα κάποια στιγμή υποστήριξε ότι η Παναγία άρχισε να της στέλνει μηνύματα τα οποία αποτυπώνονταν στο στήθος της. Ωστόσο και με το ολοκληρωμένο αφιέρωμα από την “Μηχανή του χρόνου” που έχει γίνει στο πρόσωπό της, δεν πίστεψαν όλοι την Αθανασία. Ιδιαίτερα δύσπιστοι στάθηκαν οι δικοί της άνθρωποι, καθώς αυτοί γνώριζαν ότι στην οικογένειά τους υπήρχε μια κληρονομική πάθηση, η δερμογραφία ή δερμογραφισμός, που ιατρικά ορίζεται ως «δερματική αντίδραση σε κάποιο μηχανικό ερέθισμα του δέρματος, που οφείλεται σε υπερευαισθησία του νευρικού συστήματος». Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δερματολόγοι εξηγούν με απλά λόγια ότι κάποιος θα μπορούσε με ένα αντικείμενο να ασκήσει πίεση ή να γράψει πάνω στο δέρμα του ασθενούς και το «μήνυμα» να παραμείνει πάνω στο δέρμα για αρκετή ώρα, Αυτή όμως ήταν η επιστημονική άποψη, την οποία βέβαια δε συμμερίστηκαν, όλοι όσοι γνώριζαν την περίπτωση της Αθανασίας και των «οραμάτων» της.

Μηχανή του χρόνου: Η 'Αγία' Αθανασία του Αιγάλεω που 'έβλεπε' οράματα και η Παναγία άφηνε μηνύματα στο στήθος της

Το 1948 ο θείος Γεώργιος Κίντος την παίρνει μαζί του στην Αμαλιάδα για να τον βοηθάει στις δουλειές του καφενείου. Οι μέρες περνούσαν δύσκολα, καθώς η δουλειά ήταν απαιτητική και η κούραση άρχισε να δοκιμάζει σοβαρά τη νεαρή κοπέλα. Τότε ήταν που η Αθανασία διαλάλησε ότι για μια ακόμα φορά η παναγία επικοινώνησε μαζί της και ότι χάραξε και πάλι στο στήθος της το σύμβολο του σταυρού. Μάλιστα, οι παλαιότεροι θυμούνται ότι από εκείνη την ημέρα άρχισε να δημιουργείται κοσμοσυρροή στο σπίτι του Κίντου. Οι πιστοί ήθελαν να δουν το «θαύμα». Η μικρή κοινωνία της Αμαλιάδας είχε αρχίσει πλέον να αναστατώνεται για τα καλά. Τα σπουδαία νέα δε θα αργήσουν βέβαια να φτάσουν και στο μητροπολίτη Ηλείας, Γερμανό. Ο ιεράρχης σπεύδει στο σπίτι του θείου της Αθανασίας και συνομιλεί με την οραματίστρια για περίπου δέκα λεπτά. Όταν όμως βγαίνει από το δωμάτιο έχει την όψη πολύ συγκινημένοι ανθρώπου και απευθύνεται στο πλήθος που τον περιμένει με αυτά τα λόγια: «η Θεομήτωρ έχει κατ’ επανάληψιν εμφανιστεί σε ευσεβείς χριστιανούς και έχει παροτρύνει δι΄ ευχών τους ανθρώπους εις μετάνοιαν». Ο κύβος έχει ριφθεί και ο θεοσεβούμενος λαός, που περίμενε ανυπόμονα το πόρισμα του δεσπότη ανατριχιάζει με τις διαβεβαιώσεις. Ύστερα από τη μητροπολιτική επικύρωση του «θαύματος» διοργανώνεται λιτανεία στην Αμαλιάδα παρουσία του κλήρου και των αρχών της πόλης. Δήμαρχος, δημοτικό συμβούλιο, δικαστές, δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι, παπάδες και χωροφύλακες ακολουθούν με δέος την πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά πομπή, ενώ όταν εμφανίζεται η Αθανασία, το πλήθος προσκυνά ευλαβικά, όλοι κάνουν συγκινημένοι το σταυρό τους και ανοίγουν διάδρομο για να περάσει ανάμεσά τους η «ευτυχής» κόρη.

Η «ανάσταση» της Αθανασίας

Μια εβδομάδα μετά το «θαύμα» η Αμαλιάδα θα συγκλονιστεί ξανά, αλλά με μεγαλύτερη ένταση τώρα , αφού αυτή τη φορά πρόκειται για τον.. θάνατο της Αθανασίας! Ιερείς και αστυνομικές αρχές σπεύδουν και πάλι στο σπίτι του Κίντου, όπου ναι μεν η Αθανασία μπορεί να είχε «πεθάνει», αλλά η βεβαιότητα για ένα ακόμα θαύμα ήταν τόσο μεγάλη, που δεν άφηνε περιθώρια για πολλά θαύματα. Κλήρος και λαός περιμένουν εναγωνίως το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης…

Μηχανή του χρόνου: Η 'Αγία' Αθανασία του Αιγάλεω που 'έβλεπε' οράματα και η Παναγία άφηνε μηνύματα στο στήθος της

Ο αγνός κόσμος της Αμαλιάδας είχε πλέον πειστεί ότι η αθώα βοσκοπούλα είχε άμεση επαφή με την Παναγία και ότι μπορεί, εξ ονόματός της να κάνει θαύματα, όπως να βρίσκει τα σημεία που υπήρχε νερό, κάτι πολύτιμο για τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής. Εν τέλει και ενώ δεκάδες πιστοί την ακολουθούν παντού, η “Αγία Αθανασία του Αιγάλεω” αποκτάει τεράστια φήμη μα και πλούτη. Πιστοί της αφιερώνουν περιουσίες και τάματα. Ώσπου το 1980 η εκπομπή “Ρεπόρτερς” με συνεχή ρεπορτάζ αποκαλύπτουν την σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητας της “Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω”. Μια αμύθητη περιουσία στα πόδια της και πολλούς πιστούς που την ακολουθούν να εργάζονται για εκείνη αφιλοκερδώς. Ωστόσο παρά τις κατηγορίες και τα δικαστήρια η “Αγία Αθανασία του Αιγάλεω” δεν καταδικάστηκε ποτέ. Το 1994 υπέστη το πρώτο εγκεφαλικό και ακολούθησαν και άλλα όπου εν τέλει παρέμεινε κατάκοιτη στο αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της. Ωστόσο, πλήθος πιστών ακόμα και σήμερα από εκείνες τις εποχές, πιστεύουν στην αγιότητά της! Αυτό αποδεικνύνει άλλωστε και η κηδεία της που τελέστηκε στο ίδρυμα που διατηρεί λίγο έξω από την Μάνδρα Αττικής!