44 χρόνια χωρίς τον ιδρυτή της Finos Film… Η κηδεία του σε video του 1977!

Ο Φιλοποίμενας Φίνος, θα λέγαμε ότι ήταν ένας ρομαντικός άνθρωπος που είχε μια τρέλα: να δημιουργήσει τον Ελληνικό κινηματογράφο και να τον παγιώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού για γενιές ολόκληρες.  Και πράγματι το πέτυχε: έκανε τις εμπορικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται 175 ταινίες, πολλές από τις οποίες έμειναν κλασικές. Ωστόσο οι περισσότεροι στάρ του σινεμά βγήκαν μέσα από τις ταινίες του Φίνου: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Κούρκουλος, Τζένη Καρέζη, Κώστας Καζάκος, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς και δεκάδες ακόμα μεγάλα ονόματα της υποκριτικής τέχνης. Έκανε την πρώτη του ταινία σαν σκηνοθέτης “Το Τραγούδι του Χωρισμού” η οποία γυρίστηκε το 1939 και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1944 που όμως ήταν μια αποτυχία.

Ο Φίνος απογοητεύτηκε και αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με την σκηνοθεσία. Στη διάρκεια του πολέμου γύρισε σημαντικά ντοκουμέντα από το Μέτωπο της Αλβανίας και στην συνέχεια στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα. Όλο όμως το υλικό και το αρχείο του κατασχέθηκε από τους Γερμανούς και ένα ελάχιστο μόνο μέρος του κατάφερε να διασωθεί.

Η Ζωή Λάσκαρη ήταν ένα από τα μεγάλα “δημιοργήματα” του Φίνου

Το 1943, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Φίνος Φιλμς, της οποίας η πρώτη ταινία, «Η Φωνή της Καρδιάς», όπου κανε πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου 1943 στον κινηματογράφο Rex της Πανεπιστημίου. Ο Φίνος έφερε πρώτος τα μαγνητόφωνα Nagra στην Ελλάδα και γύρισε την πρώτη έγχρωμη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, τα «Κορίτσια για φίλημα» 1964.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε μουσική για τον ελληνικό κινηματογράφο κυρίως χάρη στον Φίνο

Ο Φίνος πέθανε τον Ιανουάριο του 1977 λόγω καρκίνου που τον βασάνιζε για 7 χρόνια. Ήταν παντρεμένος με τη Τζέλλα Φίνου (1915-2010) και δεν είχε απογόνους.

Δείτε εδώ την κηδεία του: http://www.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3704&thid=14786