Δείτε για πρώτη φορά το σπίτι που γεννήθηκε η Έλλη Λαμπέτη στα Βίλλια!

Τα Βίλλια έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Έλλη Λαμπέτη. Την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό που γεννήθηκε εκεί.
Το RespctNews.gr βρέθηκε στο πατρικό της ηθοποιού και οι σημερινοί ιδιοκτήτες μας έδειξαν τόσο το σπίτι της όσο και την γούρνα που έπλενε η οικογένειά της! Όπως θα δείτε στην φωτογραφία, το παλιό αυτό αρχοντικό που κοσμεί και σήμερα τα Βίλλια μένει το ίδιο, όπως και εκείνα τα χρόνια. Όπως μας είπε ο νυν ιδιοκτήτης, το μπαλκόνι αυτό ήταν που νανούριζε η μάνα της, την Έλλη! Η οικογένεια, δυο μόλις χρόνια μετά την γέννηση των διδύμων, θα αφήσει το άνετο διώροφο σπίτι στα Βίλλια με τον κατάφυτο κήπο και θα μετακομίσει στην Αθήνα, σε ένα μικρο δυάρι στην Μιχαήλ Βόδα 139, όπου και ο πατέρας θα εργαστεί ως ξυλέμπορος.

Αυτό είναι το σπίτι που γεννήθηκε η μεγάλη ηθοποιός

Ας δούμε όμως την ιστορία της μεγάλης ηθοποιού!

Η Έλλη, γεννήθηκε στα Βίλλια Αττικής και ήταν αρβανίτισσα στην καταγωγή. Το πραγματικό της όνομα ήταν Έλλη Λούκου (το όνομα Λαμπέτη ήταν δανεισμένο από τους ήρωες του Αστραπόγιαννου στο ομώνυμο ποίημα του Βαλαωρίτη). Ο πατέρας της Κώστας Λούκος είχε μια ταβέρνα στα Βίλια και η μητέρα της ήταν η Αναστασία Σταμάτη. Είχε 6 αδέρφια, εκ των οποίων ένα δίδυμο αδελφό, που πέθανε από φυματίωση το 1941. Το 1928 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Ο γάμος της με τον Μάριο Πλωρίτη (ο οποίος παρέμεινε αιώνιος φίλος της και στάθηκε δίπλα της μέχρι το τέλος της ζωής της) το 1950 υπήρξε ατυχής. Χώρισαν το 1953 όταν γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χόρν και μαζί έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και υπήρξαν αγαπημένο ζευγάρι στη ζωή και στη σκηνή.  Από τον Δημήτρη Χορν χώρισε το 1959, όταν γνώρισε τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν (Frederic Wakeman), τον οποίο παντρεύτηκε, αλλά χώρισε το 1976 μετά από πολλά προβλήματα και όντας χρόνια σε διάσταση. Ο καρκίνος κάνει την εμφάνιση του στη ζωή της ηθοποιού το 1969, αφού της στέρησε τις αγαπημένες της αδερφές, τις οποίες έχασε όλες (εκτός από την αδερφή της Αντιγόνη, η οποία έζησε αρκετά χρόνια και μετά τον θάνατο της Έλλης) από καρκίνο του μαστού.

Η αυλή που έπαιζε η μεγάλη ηθοποιός

Μετά την εγχείρηση (ολική μαστεκτομή) στην οποία υποβλήθηκε στις ΗΠΑ επιστρέφει και προσπαθεί να το ξεπεράσει. Μια προσπάθεια υιοθεσίας (της μικρής Ελίζας) από κοινού με τον Γουέικμαν, της δημιούργησε πλείστα προβλήματα, όταν δικαστική απόφαση την υποχρέωσε να επιστρέψει το παιδί, μετά παρέλευση 4 χρόνων, στους φυσικούς γονείς του. Η περιπέτεια αυτή της δημιούργησε γενική κατάπτωση και μελαγχολία, που την κράτησε μακριά από το θέατρο. Ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνισή του μετά από 11 χρόνια, το 1980. Οι μεταστάσεις ήταν συνεχείς. Οι χημειοθεραπείες, στις οποίες υποβλήθηκε, έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη φωνή της. Η τελευταία παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε στην Αθήνα ήταν το “Σάρα – Τα Παιδιά ενός κατώτερου Θεού” στον ρόλο της κωφής Σάρα.

Η γούρνα που έπλενε η οικογένεια τα ρούχα της

Στις 3 σΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1983 στις 7:30 το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί λίγες εβδομάδες πριν. Στις 5 Σεπτεμβριου  η σορός της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στις 6 Σεπτεμβριου κηδεύτηκε με δημόσια δαπάνη στο Α Νεκροταφειο Αθήνων.