“Είμαι μια πανέμορφη γριούλα…”

Μπορεί η 80χρονη Μάρθα Καραγιάννη, η Μαρθούλα όλων μας να αναρρώνει από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας της, ωστόσο η ίδια παραμένει ακμαία ακόμα και μέσα από το δωμάτιο του νοσοκομείου. Σιγά σιγά, με φαρμακευτική αγαωγή προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που έχει με την χολή, ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να διαπιστωθεί αν χρειάζεται επέμβαση ή όχι. Ωστόσο η χρυσή της η καρδιά και το μυαλό της παραμένουν στον παντοτινό της φίλο Κώστα Βουτσά που βρίσκεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Αττικό. Ούτε στιγμή δεν σταμάτησε να ρωτάει για τον Κωστή της. Τον αιώνιο έφηβο των Ελληνικών ταινιών που συμπρωταγωνιστούσαν. Δίπλα της, είναι πάντα ο φύλακας άγγελός της Ντόρα Δούμα. Η Μάρθα, πέρυσι το καλοκαίρι είχε δώσει μια ειλικρινή συνέντευξη στον υπογράφοντα για την εφημερίδα Espresso!


Το κορίτσι με την χρυσή καρδιά!

Η Μάρθα Καραγιάννη, μαζί με την Ζωή Λάσκαρη, υπήρξαν τα αγαπημένα «παιδιά» του Γιάννη Δαλιανίδη. Του πρωτεργάτη των μιούζικαλ στην Ελλάδα.
Η 80χρονη Μαρθούλα, έχοντας πια αποσυρθεί από την ενεργό δράση, έχει αφοσιωθεί πλέον στο σπίτι της, στους φίλους της, χωρίς καν να σκέφτεται το παρελθόν. Ένα παρελθόν που εσωκλείει την μισή ιστορία της Φίνος Φίλμ. Η ίδια μου είχε μιλήσει πριν μερικούς μήνες, σε μια εξομολόγηση καρδιάς, θέλοντας σιγά σιγά να βάλει ένα τέλος στην μακρόχρονη επαγγελματική της πορεία. Δεν διστάζει μάλιστα πολλές φορές να λέει ότι πλέον έχει οδγονταρίσει. «Είμαι μια πανέμορφη γριούλα… Είμαι 80 ετών και όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη δεν τρομάζω.
Ποιες ταινίες να πρωτογράψεις που έχει πρωταγωνιστήσει και να μην έχουν γίνει τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες. «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Γοργόνες και μάγκες», «Ένα κορίτσι για δύο», «Ραντεβού στον αέρα», «Κορίτσια για φίλημα», «Ζητείται ψέυτης», «Κάτι να καίει» και τόσες άλλες ταινίες, «που αν βάλει κάποιος, κάτω τις εισπράξεις που έφερε η Μάρθα στον Φίνο, σίγουρα ξεπερνάνε τα 300 εκατομμύρια δραχμές. Δηλαδή αγόραζες την μισή Αθήνα» έλεγε σε μα από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στον υπογράφοντα, το δεξί χέρι του Φιλοποίμενα Φίνου, Μάρκος Ζέρβας. Και ξαφνικά, πριν 6 χρόνια, η Μάρθα Καραγιάννη, η γυναίκα «πειρασμός» του ανδρικού πληθυσμού, ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω της και…εξαφανίζεται. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις, αρνείται να ξαναπαίξει στο θέατρο και στον κινηματογράφο και απλώς, απολαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Η καθημερινότητα της Μάρθας Καραγιάννη, θα λέγαμε δεν διαφέρει σε τίποτα από μια γυναίκα της διπλανής μας πόρτας. «Ζω στο διαμέρισμά μου με την φίλη μου την Ντόρα και την σκυλίτσα μας, την Ζωζώ. Και τις δύο τις λατρεύω και με λατρεύουν. Βλέπω πάρα πολύ τηλεόραση. Σκέψου έχω τέσερις τηλεοράσεις σε όλο το σπίτι» λέει και η ευτυχία της σπουδαίας πρωταγωνίστριας είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της. Την ρωτάω πως είναι μια τόσο σπουδαία πρωταγωνίστρια να ζει πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας. Με κοιτάζει βαθειά μέσα στα μάτια. «Είμαι μια πανέμορφη γριούλα. Η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια δεν μου φαίνονται, αλλά δεν τα έκρυψα ποτέ. Είμαι 80 ετών Νίκο μου, αλλά δεν μου φαίνονται». Ομολογουμένως δεν περίμενα την τόσο αφοπλιστική ειλικρίνειά της. Της μεταφέρω με γέλιο ότι άλλες στην ηλικία της…δεν βλέπονται. Ξεκαρδίζεται στα γέλια. «Με μένα, η αλήθεια είναι ότι δεν παθαίνεις σόκ. Όταν κοιτάζομαι στον καθρέπτη δεν τρομάζω {γέλια}. Νομίζω ότι γερνάω όμορφα. Λέω στον εαυτό μου «μια χαρά είσαι Μάρθα για την ηλικία σου. Μια χαρά!!!» μου λέει και πάλι γελάμε πολύ. Αν και την γνωρίζω πολλά χρόνια, από τότε που ο Αλεξανδράκης μου μιλούσε για ένα από τα πιο όμορφα αλλά και καλόψυχα πλάσματα της υποκριτικής τέχνης, πάντα το χιούμορ της, σε εξιτάρει να βρίσκεσαι κοντά της και να σου λέει ιστορίες. Την ρωτάω, αν αναπολεί το παρελθόν της. «Όχι μωρέ, τι να νοσταλγήσω. Μπορεί να βλέπω τις ταινίες μου και να κρίνω τον εαυτό μου ότι «εκείνο ήταν καλό που έκανες Μάρθα», «εκείνο το έκανες λάθος Μάρθα», αλλά δεν νοσταλγώ. Όλες οι ηλικίες έχουν τις ομορφιές τους» λέει σκεπτική. Από τα συμφραζόμενά της, δεν μπορώ να μην την ρωτήσω αν έχει κάνει λάθη σε όλα αυτά που έπαιξε. «Νομίζω πως δεν έχω κάνει πολλά λάθη. Έχω παίξει σε καλές ταινίες. Ίσως και να ήταν τύχη αυτό, ίσως και να ήθελαν να μου δώσουν την ευκαιρία  οι σκηνοθέτες για να γίνω αυτό που έγινα. Σκέψου έπαιξα στην ταινία «Η άγνωστος» σε ηλικία 16 ετών. Ακόμα και αυτή είναι πολύ καλή ταινία. Όμως από την στιγμή που πήρα φόρα και άρχισα να κάνω καλές ταινίες, δεν δελεάστηκα με τα λεφτά που μου έδιναν για να κάνω και τριτοκλασσάτες. Άλλωστε για μένα ο Φίνος ήταν ο πατριάρχης του κινηματογράφου. Και ο Φίνος ήταν εκείνος που με προστάτευε από τρικλοποδιές, από ανταγωνισμούς» τονίζει!

H Μάρθα Καραγιάννη στην πρωτη της ταινία Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ του 1956


Κατέβασα ρολλά…

Συνεργάστηκε με πολλούς και σπουδαίους σκηνοθέτες. Από τον Λάσκο εως και τον Δαλιανίδη. Με διακόπτει, όταν ακούει το όνομά του τελευταίου. «Με τον Γιάννη τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάναμε πολλή παρέα και ήμασταν πάρα πολύ αγαπημένοι. Είναι αυτός που μου λείπει περισσότερο από όλους αυτούς που έχουν φύγει. Με βοήθησε  πολύ στην καριέρα μου, παρόλο που σφαζόμασταν στα γυρίματα όταν κάναμε τις ταινίες. Αλλά όλα εκ του αποτελέσματος μετράνε και με τον Γιάννη ήμασταν σαν οικογένεια. Από την άλλη πιο κοντά από όλους τους συμπρωταγωνιστές μου, ήμουν και είμαι με τον Βουτσά. Είμαστε και κουμπάροι με τον Κώστα, του βαφτίσαμε με την Ντόρα το παιδάκι τους» μας θυμίζει, ενώ δεν διστάζει να του πει «ευχαριστώ», παρόλο που ο ίδιος έχει φύγει από τη ζωή. «Φυσικά και χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη. Διότι όταν είσαι στις δόξες σου, δεν τα υπολογίζεις αυτά. Μετά, κοιτώντας πίσω αντιλαμβάνεσαι ποιος σε βοήθησε, ποιους βοήθησες. Ότι δίνεις, παίρνεις». Την ρωτάω αν έκανε εκπτώσεις για να φτάσει εκεί που έφτασε. «Δεν έκανα εκπτώσεις. Ίσως να έκανα κάποιες όταν πρωτοξεκίνησα στα νιάτα μου. Μπορεί να έκανα δυο τρεις βλακιούλες, όμως μετά ευτυχώς βρήκα τον δρόμο μου και ήταν σωστά, ότι έκανα». Η ίδια ωστόσο
Η Μάρθα Καραγιάννη ίσως είναι η πιο πολυταξιδεμένη ηθοποιός της Ελλάδας, αφού έχει γυρίσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου. «Έχω γυρίσει όλη τη γη, εκτός από καμια 10αρια χώρες. Πήγα παντού και είναι αυτό που μου λείπει πλέον. Έχουμε μεγαλώσει πλέον  με την Ντορούλα και είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να ταξιδέψουμε». Η ίδια όμως το ίδιο αφοπλιστικά μιλάει στην Espresso και για τα χρήματα που απέκτησε από την τεράστια καριέρα που έκανε. «Απέκτησα τόσα όσα για να ζω καλά. Δεν υπήρξα ποτέ πλούσια και τα ταξίδια που έκανα σε όλο τον κόσμο, ήθελαν χρήματα. Δεν μου τα χάρισε ποτέ και κανένας». Η Μάρθα και η Ντόρα που μένουν εδώ και πολλά χρόνια στο ίδιο σπίτι, μοιράζονται τις ώρες τους με τον Νίκο Γαλανό, τον Θάνο Καλλιώρα και τον γιατρό Δημήτρη Σούρα σε ταβερνάκια του κέντρου της Αθήνας. Λίγο πριν κλείσουμε την ειλικρινή  συνέντευξη από καρδιάς της Μάρθας, την ρωτάω, αν σκέφτεται να γυρίσει ως κύκνειο άσμα και να ξανακούει το χειροκρότημα του κόσμου. Με διακόπτει. «Ούτε για αστείο. Όλα αυτά με την δημοσιότητα, με το θέατρο, με τον κινηματογράφο είναι κάτι που τα έχω αφήσει πίσω μου. Έχω κατεβάσει ρολά. Απλά μέσα από την Espresso θέλω να ευχαριστήσω τους θαυμαστές μου που υπήρξαν…θαυμαστές μου».

Από την ταινία Κορίτσια για Φίλημα με την Ζωή Λάσκαρη, του 1965