Μοναδικό Ντοκουμέντο: η χειρόγραφη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση!

Πολλές φορές ο Αριστοτέλης Ωνάσης έβαλε βαθειά το χέρι στην τσέπη, όταν τον είχαν ανάγκη φτωχοί άνθρωποι. Το ίδιο έκανε και όταν το Ελληνικό κράτος χρειάστηκε την βοήθειά του.
Στις 15 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα κροίσου. Το Ίδρυμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ {αφιερωμένο στον μονάκριβο γιο του}  χθες ανακοίνωσε ότι έδωσε χορηγεία στο Ελληνικό κράτος περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες σε φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό λόγω του κορονοϊου.
Με αφορμή την δωρεά αυτή προς το Ελληνικό Κράτος, το RespectNews.gr έψαξε, βρήκε και παρουσιάζει καταποκλειστικότητα ένα μοναδικό ντοκουμέντο: την χειρόγραφη διαθήκη του Έλληνα κροίσου. Την υπέγραψε λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή και περιλαμβάνει 18 χειρόγραφες σελίδες, μέσα στις οποίες κάνει σαφείς, όλες τις προθέσεις του. Αποτελείται απο 14 άρθρα ενώ τονίζει σε πολλά σημεία ότι έχει “σώας τας φρένας μου” και ότι η διαθήκη αυτή αποτελεί την τελευταία έγκυρη επιθυμία του σε όσα αναφέρει.

Από τον τελευταίο γάμο με την Τζάκυ Κένεντυ

Από τα πιο εντυπωσιακά άρθρα είνα το τρίτο που αναφέρει τα χρηματικά και περιουσιακά στοιχεία που αφήνει στην σύζυγό του Τζάκυ Κέννεντυ Ωνάση {150.000 δολλάρια ισόβια λαμβάνειν αυτή και τα τέκνα της}, ενώ κληρονόμους εκτός τη κόρης του Χριστίνας, αφήνει τις αδερφές του, καθώς και ξαδέρφια του. Ωστόσο συγκινητική είναι η αναφορά που κάνει στο άρθρο επτά {7} για τους υπαλλήλους του και το υπηρετικό προσωπικό του. “Εις τους κάτωθι συνεργάτας μου, υπαλλήλους και υπηρετικόν προσωπικόν μου ορίζω να καβληθούν εντός 60 ημερών από του θν΄του μου το συνολικόν ποσό των 170.000 δολλαρίων κατανεμόμενον μεταξύ των…” γράφει μεταξύ άλλων.
Στο άρθρο 8 κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θαλαμηγό του “Χριστίνα” που με τόση αγάπη διατηρούσε: ” Την θαλαμηγόν μου Χριστίνα, εαν η θυγατήρ μου και σύζυγός της το επιθυμούν, δύνανται να τη διατηρήσουν προς ιδίαν αυτών χρήσιν εαν και εφόσον είναι εις θέσιν εκ των εισοδημάτων των να καταβάλουν ετήσια έξοδα κινήσεως και συντηρήσεως αυτής ανερχόμενα εις 50.000 δολλαρίων ΗΠΑ. Αλλώς ορίζω όπως αφού λάβουν εξ αυτής κατά αναλογίαν των 3/4 η θυγατήρ μου και του 1/4 η σύζυγός μου οιαδήποτε αντικείμενα της αρεσκείας των εκ της επιπλοεπισκευής και λοιπών κινητών πραγμάτων. Και αφού αντικατασταθώσι ταύτα δι΄αντίγραφων η άλλως δωρηθή η θαλαμηγός μου εις το Ελληνικό δημόσιον προς χρήσιν του εκάστοτε αρχηγού του Ελληνικού κράτους”.

“Ο υπογεγραμμένος Αριστοτέλης Ωνάσης…”
Μια από τις 18 σελίδες της χειρόγραφης διαθήκης του Έλληνα Κροίσου
Όλες οι σελίδες μιλούν με απόλυτο σεβασμό τόσο για τη σύζυγό του και την κόρη του όσο και για το υπηρετικό προσωπικό

τ

Όλα τα έφτιαξε όπως ήθελε, γράφοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια στην διαθήκη αυτή