Μαρία Τζομπανάκη, για κορονοιό: “Είναι τραγικο όσα ζουμε στην Αμερική…”

Την εικόνα από τη μακρινή Νέα Υόρκη, μέσα από τα δικά της μάτια,  μεταφέρει η Κρητικιά ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη. Μιλάει για μία πόλη που δεν κοιμάται, για μία πόλη φοβισμένη, η οποία ζει διαφορετικούς ρυθμούς…  

Συγκλονίζουν οι περιγραφές της, αλλά και τα όσα αποκαλύπτει στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV – μέσω skype – και στη δημοσιογράφο Στέλλα Τερζάκη.  «Δεν είναι μπόρα αυτό που ζούμε», τόνισε η κ. Τζομπανάκη «είναι τσουνάμι», χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές όλο αυτό που συμβαίνει σε μία πόλη 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, την Νέα Υόρκη, όπου ζει τα τελευταία χρόνια με τον σύζυγό της. Η κ. Τζομπανάκη εκτιμά ότι αν μιλούσαν έγκαιρα οι αρχές και έπαιρναν μέτρα από πριν, αλλά και τώρα, καθώς, όπως η ίδια περιγράφει, «δεν έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα, δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση», δεν θα συνέβαινε και όλο αυτό, δεν υπήρχαν τόσοι θάνατοι και τόσα κρούσματα. «Γιατί δεν μίλησαν… είναι τραγικό», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Η κίνηση έξω στους δρόμους, όπως η ίδια αναφέρει μπορεί να έχει μειωθεί, τα σούπερ μάρκετ να έχουν αδειάσει, ωστόσο οι άνθρωποι εξακολουθούν κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και πολλά καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά. «Δεν πήραν στα σοβαρά από την αρχή όλο αυτό που συνέβαινε», εξομολογείται.

«Θα περίμενε κανένας ότι χώρες που είναι πιο φτωχές και υποανάπτυκτες θα είχαν περισσότερα κρούσματα, ή θα κινδύνευαν περισσότεροι άνθρωποι από αυτό. Κανένας δεν περίμενε όμως, από μία τέτοια χώρα και μία τέτοια πόλη να παρουσιάζει μία τέτοια εικόνα», ανέφερε μεταξύ άλλων, συγκλονισμένη για όλο αυτό που συμβαίνει και βιώνει μακριά από την πατρίδα της. Όπως εξομολογείται θα προτιμούσε όλο αυτό να το αντιμετωπίσει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη γενέτειρά της, την Κρήτη, όπου είχε σκοπό και να έρθει το Πάσχα, ωστόσο θεώρησε πιο… φρόνιμο, πριν ακόμα απαγορευτούν οι πτήσεις να καθίσει εκεί, καθώς εξ αρχής τόσο εκείνη, όσο και ο σύζυγός της, αντιμετώπισαν όλη αυτή την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προστατεύοντας τόσο τους ίδιους, αλλά και το περιβάλλον τους.

«Είχα βγάλει εισιτήριο για το Πάσχα. Με έδιωχνε ο άντρας μου, αλλά δεν τον άκουσα δεν ήθελα να τον αφήσω μόνο του. Ήξερα ότι το παιδί μου είναι καλά και τα αδέρφια μου. Σταμάτησαν οι πτήσεις. Θα αισθανόμουν σίγουρα πιο ασφαλής στην Ελλάδα», ανέφερε, τονίζοντας επίσης ότι αισθάνεται πολύ τυχερή που είναι Ελληνίδα, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο!».

Εκείνο επίσης, που της κάνει εντύπωση, είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς όπως αποκαλύπτει δεν υπάρχουν ούτε αναπνευστήρες, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μαζικά περιστατικά.