Βίλλια: η μικρή Ελβετία της Αττικής!

Αν θες να ζήσεις λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, μακριά από την Αθήνα, αλλά χωρίς να κουραστείτε να πάτε, αυτά είναι τα Βίλλια. Ένα πανέμορφο χωριό, μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα. Υπέροχες ταβέρνες με κοψίδια και γνήσια κρέατα από τον Κιθαιρώνα, καθώς και συνταγές που θα σε μαγέψουν. Επίσης εκεί θα δείτε και το Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Τσίλερ, καθώς θα απολαύσετε καθαρό οξυγόνο και πολύ γευστικά γλυκα. Απ΄ακρη σ΄ακρη του χωριού.
Ας δούμε όμως, ποια είναι γεωγραφικά τα Βίλλια.
Τα Βίλια (παλαιότερα Ειδυλλία) είναι ένα ορεινό χωριό της Αττικής χτισμένο στις πλαγιές του Κιθαιρώνα. Βρίσκονται σε απόσταση 56 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Είναι οικοδομημένα αμφιθεατρικά, στο ανατολικό στόμιο του μεγάλου ανοίγματος, το οποίο σχηματίζουν οι οροσειρές του Κιθαιρώνα και στους πρόποδες της κορυφής Λεστόρι. Το υψόμετρο των Βιλίων αρχίζει από τα 500 μέτρα και τελειώνει στα 700 περίπου μέτρα. Είναι κωμόπολη της Δυτικής Αττικής και ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας ενώ μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν έδρα του ομώνυμου δήμου.

Γεωγραφικά εντάσσεται στη Μεγαρίδα, ενώ η έκτασή της απλώνεται μέχρι το Πόρτο Γερμενο, την Ψάθα και το Αλεποχώρι δυτικά, στις ακτές της Αλκυονίδος. Εμφανίζει πληθυσμό 1.269 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η περιοχή στηρίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, την αλιεία και τη ρητινοκαλλιέργεια, ενώ διαθέτει τουριστικά θέρετρα.

Νοτιοδυτικά συνορεύει με τα Μέγαρα, βορειοανατολικά με τις Ερυθρες, ανατολικά με την Οινόη και νοτιοανατολικά με τη Μάνδρα. Προς βορρά συνορεύει με τις Πλαταιές και λοιπά χωριά της Βοιωτίας. Καθίσταται προσβάσιμη μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών.